Betiltanák a pitbullt Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A megszaporodott kutyatámadások miatt 15 kutyafajta tartását szigorítaná a szlovák kormány. A pitbull terriert és a bandogot be is tiltanák.
Vágólapra másolva!

A kutyatenyésztés és -tartás feltételeinek komoly szigorításait, köztük két kutyafajta, a pitbull terrier és a bandog tartásának betiltását tervezi a szlovák földművelésügyi tárca - írta saját információkra hivatkozva a Pravda című szlovák független napilap kedden. A szaktárca a törvényjavaslatot az "utóbbi hónapokban megszaporodott kutyatámadások" eseteivel, valamint az ilyen esetek jövőbeni megelőzésének szükségességével indokolja.

A törvényjavaslat - amely a jövő évtől léphetne hatályba - a pitbull és a bandog betiltásán kívül 13 további kutyafajta tartásának és tenyésztésének szigorításával is számol. Az elképzelés szerint a szigorítás által érintett 15 kutyafajtát három kategóriába sorolnák.

Veszélyes és nem kívánatos kutyák

A "nem kívánatos kutyák" kategóriába sorolt pitbull terrier és a bandog fajták tartását és Szlovákiába való behozatalát tiltaná az új jogszabály. A tiltás nem vonatkozna az ilyen fajtájú kutyák már Szlovákiában tartott egyedeire, valamint azokra sem, amelyek márciusig születnek az országban.

Az ez után született példányokat azonban kötelezően ivartalanítani kellene, vagy három hónapos korukig ki kellene őket vinni az ország területéről. A már itt élő példányok tenyésztésének engedélyezését szakvizsgához és külön engedélyhez kötné a törvény, hasonlóképpen, mint a másik két kategóriába sorolt ebekét.

A "veszélyes kutya" kategóriájába azokat az ebeket sorolja a jogszabálytervezet, amelyek "előzetes provokáció nélkül és nem védekezésből" támadtak emberre. Ezek tartása és tenyésztése ugyan továbbra is lehetséges maradna, ám csak a már említett szigorítások mellett. A harmadik, "szigorított tartási feltételű kutyák" kategóriába az ebek 13 fajtáját - köztük az amerikai staffordshire terriert, a brazil filát, az amerikai buldogot és a kaukázusi juhászkutyát - sorolja a törvény. Ezekre is a szigorított tartási feltételek vonatkoznának. A törvényjavaslat alapján mindhárom kategória egyedeire vonatkozna az a korlátozás is, amely szerint azokat közterületen csak felnőtt sétáltathatná, pórázon és szájkosárral.

A javaslat első fogadtatása vegyes, az önkormányzatok egy része üdvözölte azt, több neves kutyatenyésztő azonban pótcselekvésnek és átgondolatlannak nevezte a javaslatot.