Hadrendbe állt Kína első repülőgép-hordozója

Vágólapra másolva!
A Dél-Kínai-tengeren fellángolt szigetvitákban is bevethető lesz Kína első repülőgép-hordozó anyahajója, amelyet hétfőn állítottak hadrendbe ünnepélyes keretek között. A szovjet roncsból újraépített kínai hajót már tavaly tengerre bocsátották, de eddig csak teszteket végeztek rajta. Mostantól viszont a kínai admirálisok szerint is hathatós segítséget fog nyújtani az ország érdekérvényesítésében, és előkészíti a terepet a kínai anyahajók következő generációjának is.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ünnepségen adták át a kínai haditengerészet számára az ország első repülőgép-hordozó anyahajóját, amely hosszú tesztek sora után hétfőn hadrendbe állt. Az Ukrajnától félkész állapotban vásárolt szovjet teknőt néhány év alatt alakították működőképes kínai anyahajóvá, és a hajó az átadási ünnepségre orosz neve helyett is újat kapott.

Az új kínai repülőgép-hordozót építése egykor a Szovjetunió felbomlása után maradt félbe, majd Varjag néven, fémhulladékáron került a kínaiak kezébe, akik eredetileg azt ígérték, kaszinóvárost építenek belőle Makaó partjainál. Ehelyett azonban az északkelet-kínai Dalian városának katonai kikötőjébe került, ahol 2011-re működőképes anyahajót faragtak belőle. A bejelentés már tavaly nagy érdeklődést váltott ki, hiszen az ország első repülőgép-hordozója jól szimbolizálta Kína fegyverkezésének felgyorsulását.

Az anyahajónak azért lehet fontos szerepe, mert a 21. század egyik legfontosabb konfliktuszónája Kína partjainál található, és katonai elemzők szerint tengeri összetűzéseket vetít előre. A Dél-Kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetei és a hozzájuk tartozó tenger alatt rejlő ásványkincsek miatt a Kína már jó ideje összeakasztotta a bajszát a szomszédos országokkal. A Fülöp-szigetekkel pár hónapja zavart le néhány feszültebb csörtét, Japánnal való ellentéte miatt pedig most is forrnak az indulatok.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Színes zászlókkal avatták az anyahajót

Ebben a feszült légkörben tartották hétfő reggel a Liaoning névre átkeresztelt szovjet anyahajó avatását (nevét arról a kínai tartományról kapta, amelyben felújították). A tervek szerint a hajó egyelőre csak kiképzési célokat fog szolgálni, felkészíti a kínai haditengerészeket az anyahajókon való szolgálatra. Kína szerint ugyanakkor a Liaoning már most is jelentősen megnöveli az ország védelmi képességeit, amelyekkel Peking érdekeit tudja érvényesíteni a régióban - írja a BBC.

A repülőgép-hordozó átadási ünnepségén a Xinhua hírügynökség szerint vezető kínai politikusok is részt vettek Dalianban. A kínai védelmi minisztérium ez alkalomból kiadott közleménye szerint a hajó "megnöveli az ország védelmi képességeit, növeli a lehetőségeit, hogy a tengereken nem hagyományos biztonsági fenyegetésekkel birkózzon meg, és hatékony lesz az állami szuverenitás megvédésében, a biztonság és fejlődés elősegítésében" - idézi a közleményt a BBC. A nem hagyományos fenyegetések és a szuverenitás védelmezése egyaránt alig leplezett utalások a Kína és szomszédai közötti területi konfliktusokra.

A BBC pekingi tudósítója szerint az anyahajó hadrendbe állítása egyértelműen jelzi Kína megerősödését. A kommunista ország vezetői nem véletlenül költenek milliárdokat a hadsereg modernizálására, és azzal már messze a határaikon túl is meg tudják jeleníteni katonai hatalmukat. Elemzők szerint ugyanakkor még évekbe telhet, hogy az anyahajó teljesen üzemképes legyen, hiszen ahhoz hosszú évek kiképzése és megfelelő, a hajón leszállni képes repülőgépekre is szükség van.

Forrás: AFP/Jay Directo
Forrás: AFP/Jay Directo

Az amerikai technikával még nehéz versenyezni - a képen az USS George Washington

A kínai hadsereg ilyen gépeket is fejleszt, hiszen a hosszú távú tervek nem is egyetlen anyahajóról szólnak. Jang Ji, a kínai haditengerészet admirálisa a China Daily állami napilapban hétfőn arról írt, hogy a jövőben több saját fejlesztésű repülőgép-hordozót is építeni fognak. "A repülőgép-hordozók fejlesztése fontos része Kína védelmi modernizációjának, különösen a haditengerészetnél. Ez az anyahajó fontos mérföldkő a jövő saját [fejlesztésű], fejlettebb repülőgép-hordozói felé vezető úton" - írta.

A saját gyártású anyahajókkal azonban Kínának még mindig van mit behoznia az USA haditengerészeti erejéhez képest. Bár szomszédaival szemben behozhatatlan előnyre tesz szert, még mindig nyomába sem ér a hatalmas tapasztalattal rendelkező amerikai haditengerészetnek, amelynek összesen 11 repülőgép-hordozó szolgál a kötelékében, ráadásul azok nagyobbak és modernebbek, mint bármelyik másik ország anyahajói.

Kinek mennyi van?

USA: 11 repülőgép-hordozó, és további 3 építés alatt
Oroszország: 1 repülőgép-hordozó, az Admiral Kuznyecov
Kína: 1 repülőgép-hordozó, a Liaoning (a korábbi szovjet Varjag)
Nagy-Britannia: 1 repülőgép-hordozó, a HMS Illustrious (csak helikoptereket szállít), 2 további építés alatt
Franciaország: 1 repülőgép-hordozó, a Charles de Gaulle
Olaszország: 2 repülőgép-hordozó, a Giuseppe Garibaldi és a Cavour
Spanyolország: 1 repülőgép-hordozó, a Principe De Asturias
India: 1 repülőgép-hordozó, a Viraat (a korábbi brit HMS Hermes), 1 átalakítás alatt (a korábbi szovjet Admiral Gorskov), 1 építés alatt
Brazília: 1 repülőgép-hordozó, a Sao Paulo (a korábbi francia Foch)
Thaiföld: 1 repülőgép-hordozó, a HTMS Chakri Naruebet (spanyol gyártmány)
Forrás: BBC