Büntetőeljárást indítottak Szlovákiában Csatáry László ellen

Vágólapra másolva!
Szlovákiában büntetőeljárást indítottak a háborús bűnökkel gyanúsított Csatáry László ellen. A kassai rendőrség egy 1945-ben deportált fiatalember miatt indított nyomozást, az ügy most az ügyészséghez kerül.
Vágólapra másolva!

Háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség gyanúja miatt büntetőeljárást indított a kassai járási rendőrkapitányság szerdán Csatáry László ellen - közölte Jana Mesárová, kassai rendőrségi szóvivő. A férfit egyetlen ember deportálása miatt gyanúsították meg, aki túlélte a német kényszermunkatábort, és a világháború végén visszatért Kassára.

"A bűncselekményt az elkövetők Kassán 1945. január 10-én, az államhatalom képviselőiként követték el" - közölte a szóvivő. A szlovák rendőrség gyanúja szerint Csatáry és társai ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartottak egy 17 éves kassai férfit. Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnan csak 1945. augusztus 14-én tért vissza Kassára - ismertette a gyanút Jana Mesárová.

Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője szerint az ügyészség az ügy következő lépéseként vizsgálat alá veti a büntetőeljárás megindításáról szóló rendőrségi határozatot. Amennyiben az ügyészség azt hatályosítja, a vizsgálat vádemelési javaslattal vagy egyéb, az eljárás során hozott döntéssel folytatódhat.

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán, az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Efraim Zuroff, a szervezet jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel Csatáry Lászlót 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt.

A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz; az 1944-es deportálások ügyében tovább folyik a nyomozás. Csatáry kezdettől fogva tagadja bűnösségét.