Bankokkal kardoskodó karrierpolitikus lesz Angela Merkel kihívója

Peer Steinbrück, Angela Merkel kihívója 2013-ban, szeptember 28.-án jelentette be
Vágólapra másolva!
Kiválasztotta a 2013-as német parlamenti választáson induló kancellárjelöltjét a legnagyobb német ellenzéki párt. A szociáldemokraták Angela Merkel kancellár korábbi pénzügyminiszterét, Peer Steinbrücköt bíznák meg azzal, hogy egy év alatt ledolgozza a párt hátrányát, és letaszítsa Merkelt a kancellári posztról.
Vágólapra másolva!

Peer Steinbrück korábbi német pénzügyminiszter lesz Angela Merkel kancellár legfőbb kihívója 2013-ban a németországi parlamenti választáson. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelölti pozíciójára hónapokig esélyesnek tartottak három jelöltet is, ők azonban pénteken közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Steinbrück indul a kancellári címért.

Peer Steinbrück közgazdász végzettségű, házas, három gyermeke van. 1969 óta SPD-tag, és a pártban futott be karriert. 2002 és 2005 között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke volt. A 65 éves politikus 2005 és 2009 között a nagykoalíciós kormány pénzügyminiszterként Angela Merkel egyik legközelebbi munkatársaként is dolgozott, és különösen a gazdasági világválság elmélyülése idején végzett fontos munkát.

Forrás: AFP/Johannes Eisele
Peer Steinbrück bejelenti, hogy kancellárjelölt lesz

A határozott fellépésű politikust kiváló szónoknak és vitapartnernek tartják, és az SPD konzervatív szárnyához sorolják. Legutóbbi nagyobb fellépése szeptember közepén volt, amikor a bankszektor működésének átalakítására mutatott be egy hangsúlyosan baloldali tervet. A politikus tervében felvállalta a bankok elleni harcot, és közölte: nem lehet tovább engedni, hogy "a bankok a nyereséget privatizálják, a veszteséget pedig szocializálják", vagyis a közösségre terheljék.

Nehéz helyzetből akar fordítani

A kancellárjelölt Németországban politikai pozíció, jogi értelemben nem létezik, vagyis a jelölt nem valamilyen választási lista vezetője. Az ő személye köré építik fel ugyanakkor a teljes választási kampányt. Rendszerint a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és az SPD nevez meg kancellárjelöltet. Ezzel azt jelzik, hogy a parlamenti képviselőcsoport a következő ciklusban kit választana meg kormányfőnek.

A szociáldemokraták nehéz helyzetből vágnak neki a 2013-as választásoknak, mivel 2009-ben csúfos vereséget szenvedtek: akkor az általában 30 százalék fölött teljesítő SPD csak 23 százalékot, történetének legrosszabb eredményét érte el. Felmérések szerint Angela Merkel kancellár támogatottsága most is jóval nagyobb, 53 százalékos, de Steinbrücknek közel egy éve van rá, hogy megfordítsa a versenyt.

Forrás: AFP/DDP/Michael Gottschalk
Steinbrück 2009-ben Angela Merkel minisztere volt

Peer Steinbrück a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette: "200 százalékkal" dolgozik a sikerért, és azért küzd, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíciót az SPD és a Zöldek koalíciója váltsa le 2013-ban. Az SPD elnöksége hétfőn javasolja majd hivatalosan kancellárjelöltnek, a döntést pedig decemberben véglegesítik egy pártkongresszuson.