Gardróbokon át a Fehér Házba

Vágólapra másolva!
Az amerikai politikai közélet egyik látványos része a mindenkori first lady gardróbja. Michelle Obama már divattörténelmet írt a megjelenésével, Mitt Romney felesége, Ann viszont sokkal visszafogottabb. A vagány vagy a decens stílus győzi-e meg az amerikai választókat?
Vágólapra másolva!

Egy olyan, a végletekig kiélezett elnökválasztási kampányban, mint az amerikai, ahol minden gesztust, mondatot és hangsúlyt sorsdöntő szavazatokra lehet lefordítani, magától értetődő, hogy a jelöltek házastársainak megnyilvánulásait is próbálják elemezni és megfejteni. A legkézenfekvőbb szempont pedig mi más lenne, mint az, hogy mit viselnek. Az amerikai politikai közélet fontos elemévé nőtte ki magát a mindenkori first lady gardróbja, és a lassan divatikonként emlegetett Michelle Obama csak erősítette ezt a folyamatot. Egyben feladta a leckét a Fehér Házban a helyére pályázó Ann Romneynak. A politikai stratégák mellett így a stylistok is harcba szálltak a szavazatokért.

Persze semmi újat nem találtak fel, a divat már korábban is a politika része volt. A hazai tervezésű és gyártású ruhák viseletének hagyományát például már az első first lady, Martha Washington elindította, aki a függetlenségi háború után tomboló hazafias életérzésre az amerikai földön szőtt ruhák viselésével is ráerősített. Amikor a nagy gazdasági válság idején a gyapotipar hanyatlásnak indult, Edgar Hoover feleségét, Lou Hoovert vászonruhákban kezdték el fotózni, hogy így pörgessék fel a keresletet.

Forrás: Europress/Getty/Tom Boyle
Jackie Kennedy ruhája múzeumi kincs lett. A képre kattintva galéria nyílik!

A first ladykhez a divaton keresztül női szavazók milliói kapcsolódtak, utánozták a stílusukat, a frizurájukat. Közülük sokan beleégették ezeket az elemeket a divattörténelembe: a Jackie Kennedyre utaló Jackie-stílus azóta sem kopott ki, míg másokról színeket neveztek el, így az Eleanor- (Roosevelt) kék, a Mamie- (Eisenhower) rózsaszín vagy a Nancy- (Reagan) vörös azóta is a divatszókincs része.

Forrás: Europress/Getty
Nancy Reagan férjével a védjegyévé vált pirosban. A képre kattintva galéria nyílik!

Michelle Obama kifutója

Férje elnökké választása óta Michelle Obama összesen 2,7 milliárd dollárnyi bevételt generált a divatiparnak az öltözködésével. Amikor például a Today Show egyik felvételén egy 34 dolláros H&M ruhában jelent meg, akkor az ingatag gazdasági helyzet ellenére milliók szaladtak a plázákba, hogy beszerezzék ugyanazt. Nemegyszer előfordult az is, hogy ő tett világhírűvé egy addig teljesen ismeretlen tervezőt. A beiktatási bálon viselt, ma már legendás fehér ruhája azonnal világhírűvé tette az akkor mindössze 26 éves Jason Wut. Bármit vesz is fel, az internetes keresők azonnal felpörögnek, mert mindenki a tervezőre kíváncsi.

Forrás: Europress/Getty/Mark Wilson
A Jason Wu ruha, a tervező és a first lady. Kitüntetett figyelmet kaptak. A képre kattintva galéria nyílik!

A jelenséget csak Mrs. O-hatásként emlegetik, bár ez nem csak az ő érdeme, mire ugyanis Barack Obama kampánya elindult, Michelle Obama stílusstábja is összeállt. A chicagói származású divatszakértők azon dolgoztak, hogy kialakítsák az elnök feleségének egyedi megjelenését. "Ő a leglazább elnökfeleség, akivel valaha találkoztunk, és ez nem változott a férje beiktatása óta. Még mindig felváltva visel prémiumkategóriás és mindenki számára elérhető márkájú darabokat, védjegye a virágos ruha övvel kombinálva" - mondta a first lady feleségének stílusáról írt könyv szerzője, Kate Betts.

Ahelyett, hogy unalmassá vált volna, Michelle Obama az elmúlt két évben megszilárdította befolyását a divatiparra. Ebben egyik legfőbb támasza a chicagói stílusguru, Ikram Goldman. Bár a stylist maga hivatalosan még sosem ismerte el a nyilvánosság előtt, hogy ő áll az elnök feleségének öltözködése mögött, de a divatszakemberek egyetértenek abban, hogy Barack Obama beiktatása óta Goldman hatása vitathatatlan. Michelle Obama először chicagói üzletében találkozott Goldmannel, aki butikjában ismeretlen és avantgárd tervezők ruháit, kiegészítőit árulja. Mrs. Obama hamar rájött, hogy rokonlelkek, és azt is felismerte, hogy újhullámos öltözködésével, fiatal, ismeretlen tervezők ruháival jól ki tudja majd fejezni férje 2008-as kampányszlogenjét, a változást.

Míg Nancy Reagannek saját stylistja volt, Laura Busht pedig Oscar de la Renta öltöztette, Michelle Obama volt az első, aki egy butikostól kért stílustanácsokat. Goldmantől érkezik az összes nyilvános eseményen viselt ruhája. Goldman most már a boltja terjeszkedésére koncentrál, ezért Michelle Obama hétköznapi viseleteit Meredith Koop, Goldman korábbi pártfogoltja intézi.

Forrás: AFP/Dominic Lipinski
A Buckingham-palotában mindenkit elhomályosított Mrs. Obama. A képre kattintva galéria nyílik!

Modern öltözékei miatt sokszor kritizálták is Obama feleségét, hol azért, mert túl olcsó ruhát vett fel, hol azért, mert túl drágát. A brit királyi család tiszteletére a Buckhingam-palotában tartott fogadáson például egy 6800 dolláros hímzett J. Mendel felsőrészt viselt, amelyben olyan elegáns volt, hogy gyakorlatilag II. Erzsébet királynő és Katalin hercegnő is alulöltözöttnek tűnt mellette. Kritikusai szerint a jelenlegi világgazdasági helyzetben nem volt illendő ilyen drága darabot felvenni.

Michelle Obamától ma már elfogadják, sőt el is várják a meghökkentő stílust, bár a Washington Post divatszerkesztője, Robin Givhan szerint mindenekelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyéniségét is beviszi az öltözködésébe. A legnagyobb újítás, amelyet bevezetett a Fehér Házban, az ujjatlan ruha. Elég hamar kiderült, hogy Michelle Obama nem fél megmutatni a vállát és szépen kidolgozott karját, amelynek hatására sok amerikai nő elkezdte erősíteni a karizmait. Ugyanígy Michelle Obamának köszönhetően rákaptak az övvel összefogott kardigánra, a ceruzaszoknyára és a brossokra is.

Ann Romney megmutatja magát

Ann Romney és a divat kapcsolatát már nehezebb megfogni. A republikánus elnökjelölt felesége ugyanis sokáig büszkén vallotta, hogy az öltözködés terén sem a férjének, sem divatszakembernek a véleményére nem ad, és ez az önfejűség néha érdekes mellényúlásokban is megmutatkozott. A CBS reggeli műsorában viselt, ezerdolláros Reed Krakoff blúzának az üzenetét azóta is próbálják megfejteni a stylistok és a politikai elemzők, de az egészen furcsa madármotívummal nem sokat tudtak kezdeni. Az átlag amerikaiak gazdasági küszködéseire fogékony nézőket mindenekelőtt a blúz árcímkéje háborította fel. Ann Romney választása kitűnő alkalmat adott arra is, hogy felhánytorgassák milliomos férje vagyonát. Akik a divat felől közelítették meg Mrs. Romney megjelenését, az igencsak megkérdőjelezhető ízlését bírálták.

Forrás: Europress/Getty/Jim Rogash
Ann Romney és Mitt Romney. Nincs meg mindig az összhang. A képre kattintva galéria nyílik!

Taylor Marsin politikai elemző viszont a New York Timesnak a CBS stúdiójában látottak egy egészen más vetületére is rámutatott, mert szerinte a politikusfeleség szerepkörébe beleszorított Ann Romney épp ezzel a blúzzal tett kísérletet arra, hogy kitörjön, és megmutassa az egyéniségét a világnak. "Ez vagyok én, és szeretem ezt a blúzt" - üzente az elemző szerint Mrs. Romney, akinek azonban az ehhez hasonló feltűnősködések ellenére az első számú feladata, hogy a háttérben elősegítse férje győzelmét a novemberi választáson. Ehhez pedig legutóbb kénytelen volt elfogadni a republikánusok kampánytanácsadójának, Stuart Stevensnek a tanácsát. A tanácsadó hozzájárulása egyértelműen érezhető volt a tampai elnökjelölő konvención, ahol Ann Romney gyönyörű Oscar de la Renta koktélruhában jelent meg. Bár a ruha szabása a stepfordi feleségek decens világát idézte, a piros színnel nem kevés merészséget is belevitt, és besöpörhette a divatszakemberek elismerését is.

Forrás: AFP/Jewel Samad
A first ladyhez méltó Oscar de la Renta ruhában. A képre kattintva galéria nyílik!

Mamie Eisenhower óta Ann Romney lenne az egyetlen olyan amerikai elnökfeleség, akinek életében nem volt fizető munkája. Ann és Mitt Romney egy magániskolába járt Michiganben, ahol hivatalosan eljegyezték egymást, majd a főiskolán összeházasodtak. Ann Romney különböző jótékonysági szervezeteknek dolgozott ugyan, de fizetést egyik munkájáért sem kapott. Miközben Mitt Romney áprilisban azzal kampányolt, hogy a szegény asszonyok küldjék óvodába a gyerekeiket és menjenek el dolgozni, a felesége, Ann már tizenkét éve, mióta legkisebb fiuk missziós megbízásra Chilébe ment, egy üres családi házban él. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Ann Romney már 1999 óta a férje tanácsadója, nagyon aktívan dolgozott akkor is, amikor Romney 2004-ben elbukta az elnökjelölést, a mostani kampányban pedig már több mint kétszázszor megjelent a nyilvánosság előtt.

A sokszor merész vagy éppen vicces ruhákat is megkockáztató Michelle Obamával ellentétben Ann Romney biztonsági játékos, ha divatról van szó. Finom színek, finom minták jellemzik a ruhatárát, és a stylistok hiánya csak még emberközelibbé teszi. A konvención viselt ruhájával viszont először lépett fel úgy, mint egy potenciális first lady, és talán elhitette azt is, hogy ez a szerep jobban állna neki, mint Michelle Obamának.