Sanader: Túl hatalmas voltam Horvátországnak

Vágólapra másolva!
Küldetésként fogja fel visszatérését a horvát politikába Ivo Sanader, aki ellen több per is folyik korrupció vádjával Horvátországban. A volt horvát miniszterelnök szerint, miután felmentik, újra ő fogja vezetni Horvátországot.
Vágólapra másolva!

Vissza akar térni a politikába Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, aki ellen korrupció vádjával több per is folyik Horvátországban. A volt politikus a róla készülő könyv szerzőjének beszélt erről. "Kimászok ebből, és ismét én vezetem majd a kormányt és a HDZ-t. Ez egyszerűen bennem van. Ez hivatás, küldetés" - idézte a Jutarnji list című zágrábi napilap pénteken Sanadert, részleteket közölve Dan Alexe újságíró most készülő könyvéből.

Alexe 2011 decembere óta többször is beszélgetett Sanaderrel, amikor adatokat gyűjtött az egykori horvát miniszterelnök politikai életútjáról készülő könyvéhez. Az újságíró azt kutatta, hogy miért végződött egy ígéretes politikai karrier a vádlottak padján.

Ivo Sanader 2003 és 2009 között volt Horvátország miniszterelnöke. A kilencvenes években a Franjo Tudjman nevével fémjelzett Horvát Demokratikus Közösség vezetését - Tudjman halála után - 2000-ben bízta rá a legerősebb horvát jobboldali párt.

Sanader szerint pihenni akart, ezért állt félre

Sanader 2009-ben váratlanul lemondott miniszterelnöki posztjáról, és az ország vezetését közeli munkatársára, Jadranka Kosorra bízta, aki később ellene fordult. Lemondásának okát egyesek azzal magyarázták, hogy Sanader jelöltetni kívánja magát köztársasági elnöknek. Mások zsarolásról beszéltek.

A most közreadott interjúrészletekben Sanader azt állítja, hogy egyfelől elfáradt, kicsit pihenni szeretett volna. Másfelől az akkor patthelyzetben lévő szlovén-horvát határvitát szerette volna előmozdítani azzal, hogy félreáll.

"Az én gondom ezzel a társadalommal, Horvátországgal az, hogy túl erős, túl hatalmas voltam nekik" - fogalmazott Sanader, arról beszélve, hogy miért került végül a vádlottak padjára.

Ivo Sanader ellen jelenleg több korrupciós per is folyik Horvátországban. A volt politikust többek között azzal vádolják, hogy a Mol 10 millió euróval vesztegette meg az INA olajvállalat irányításáért cserébe.