Ellepték Varsó utcáit Orbán Viktor lengyel barátai

Lengyelország, Varsó, tüntetés a jobboldali liberális kormány politikája ellen, társadalmi jólétet és a munkahelyek biztonságát követelve
Vágólapra másolva!
Hatalmas tömegtüntetést tartottak a keresztény-konzervatív lengyel ellenzék hívei Varsóban, ahol több tízezren, a szervezők szerint közel százezren vonultak az utcára, hogy az ultrakatolikus média állítólagos elnyomása ellen tiltakozzanak. Ezek a tüntetők voltak azok, akik március 15-én Budapestre jöttek Orbán Viktort éltetni: viszonzásul a lengyel zászlók erdejében most egy magyar zászló is feltűnt a varsói utcákon.
Vágólapra másolva!

Több tízezer ellenzéki tüntető vonult az utcára szombaton a lengyel fővárosban, hogy Donald Tusk centrista kormányának politikája ellen tiltakozzon. A keresztény-konzervatív tömegeket a Jaroslaw Kaczynski által vezetett Jog és Igazságosság (PiS) párt hívta az utcára, szövetségben a jobboldali Szolidaritás mozgalommal és az ultrakatolikus Radio Maryjával.

A részvevők számát a lengyel média mintegy 40 ezerre becsülte, a szervezők ugyanakkor 100 ezres megmozdulásról beszéltek. A tüntetők az ország különböző részeiből érkeztek, hogy részt vehessenek a főváros egyik központi terén tartott déli misén.

Forrás: MTI/EPA/Rafael Guz
Hatalmas tömeg gyűlt össze

A fehér-vörös nemzeti zászlókat, a Szolidaritás zászlaját és Tusk-kormány elleni transzparenseket lengető tüntetők egyebek közt "a társadalmi párbeszéd hiánya" és a nyugdíjkorhatár 67 évre való felemelése ellen tiltakoztak. A tömegben magyar zászló is feltűnt, jelezve a tüntető politikai erő magyarországi támogatását.

A magyar zászló azért lehetett jelen, mert a most utcára vonuló lengyel politikai közösség rajong Orbán Viktor magyarországi politizálásáért. A PiS hívei, a Szolidaritás tagjai és a Radio Maryja hallgatói voltak azok a lengyel aktivisták, akik az idén március 15-én Budapestre utaztak, hogy támogatásukról biztosítsák Orbán Viktor kormányfőt, és a magyar miniszterelnök nevét skandálva vonuljanak végig Budapest utcáin (a keresztény-konzervatív lengyelek budapesti felvonulásáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja).

Akkor az [origo]-nak sokan azt mondták, hogy remélik, a magyarok viszonozzák a támogatást, amikor a lengyeleknek lesz szükségük rá. Több, Budapesten megfordult lengyel tüntető mondta, hogy nekik is lesznek még nagy tüntetéseik, és bíznak benne, hogy akkor a magyarok is elmennek Varsóba tüntetni Jaroslaw Kaczynski érdekében. Ehhez képest a tüntetésről készült felvételeken mindössze egyetlen magyar zászló látszik a lengyel zászlótengerben, vagyis úgy tűnik, nem érkezett nagy létszámú magyar delegáció a lengyel konzervatívok támogatására.

Forrás: MTI/EPA/Tomasz Gzell
Magányos magyar zászló a lengyel tömegben

Helyet a vallásos médiának!

A varsói tüntetők a szombati demonstráción "a polgári jogok tiszteletben tartását és a média pluralitásának" biztosítását is követelték. Az utóbbi azért volt aktuális, mert a lengyel médiahatóság elutasította, hogy helyet adjanak az ultrakatolikus Trwam televíziónak a digitális sugárzású országos televíziók csomagjában.

A tüntetésen tartott mise után a tömeg a főváros történelmi negyedébe vonult vallási és hazafias dalokat énekelve. A királyi palota előtti téren Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke mondott beszédet, határozottan kiállva a valóságos médiabirodalommal rendelkező Tadeusz Rydzyk lelkész vezette Radio Maryja és a Trwam vallási televízió mellett.

"Megújulásra van ma szükségünk, mindenekelőtt erkölcsi megújulásra" - jelentette ki Kaczynski a tömeg előtt, amely ovációval fogadta szavait. Az ellenzéki vezető szerint Lengyelországot ma a hét éve hatalmon lévő Donald Tusk miniszterelnököt támogató médiumok manipulálják.

Forrás: MTI/EPA/Pawel Superniak
Megtelt a tér Varsó óvárosában

"A lengyeleket ma kizsákmányolják, mert manipulálják az embereket, és mert nem tisztelnek semmilyen törvényt. A demokrácia fikcióvá vált" - mondta. Jelezte, hogy hétfőn bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a kormány ellen. Ennek azonban valószínűleg nem lesz sok foganatja, mert a 460 fős parlamentben a PiS csupán 136 mandátummal rendelkezik.

Április második felében a PiS vezette lengyel jobboldali ellenzék tartott már egy szinte azonos témájú tüntetést. A lengyel médiahatóság januárban tagadta meg a digitális sugárzási engedély megadását a Trwamtól, mert szerinte a televíziót vezető toruni Lux Veritatis alapítvány nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel. Az igen vitatott, nemegyszer nacionalista, antiszemita és EU-ellenes tartalmakat sugárzó ultrakatolikus televízió műsorát jelenleg is fogni lehet Lengyelországban a műholdas sugárzásban és a kábelhálózatokban.