Nem volt elég bíró Tóásó peréhez

Vágólapra másolva!
Nem tudott felesküdni a bíróság abban a perben, amelyben Tóásó Előd is vádlott, mert a két hivatásos bíró mellé kirendelt három ülnök nem jelent meg a tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

A bíróság három választott tagja nem jelent meg hétfőn a bolíviai La Pazban azon a tárgyaláson, amelyen 38 személy mellett Tóásó Előd is a vádlottak padján ül; ezért határozatot hoztak arról, hogy a tárgyalást a jövő hétre halasztják, helyszínét pedig Tarijába helyezik át.

Erről a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd ügyvédje, Sergio Rivera és a vádlott nővére, Tóásó Edit beszélt. Rivera annyit mondott, a tárgyalás nem kezdődhetett meg, mert "mindig kitalálnak valami kifogást". Ezen a napon nem jelent meg a két hivatásos bíró mellé kirendelt három választott ülnök.

Mint Tóásó Edit elmondta, végül az egyiket mégis "előkerítették", de a bíróság így sem volt határozatképes, nem esküdhetett föl. Ennek ellenére határozatot hozott a jövő hétre való halasztásról és a helyszín megváltoztatásáról, ezúttal Tarija várost jelölték ki. Tóásó nővére minderről a vádlottak ügyvédeivel, illetve több vádlott családjával folytatott telefonbeszélgetések alapján szerzett tudomást.

Tóásó Editnek azt mondták, nagy veszekedés tört ki a teremben az ügyvédek és a bírák, valamint a vádlottak családtagjai között, mivel szerintük a fel nem esküdött, csonka bíróság nem hozhatott volna semmiféle határozatot. Tóásó Edit megjegyezte, hogy a "jogtalanság turizmusa" folyik Bolíviában, utalva arra, hogy immár a sokadik helyszínt jelölik ki a tárgyalás számára. Július végén a két előző bírót leváltották - bővebben Tóásó ügyéről itt olvashat.