Betiltották a belgárdi melegfelvonulást

Játékterem, játékgép, nyerőgép, lányok, Debrecen, illusztráció
Vágólapra másolva!
A hatóságok állítólag túl kockázatosnak tartották a felvonulást, de a szervezőket egyelőre nem tájékoztatták a döntésről. A Büszkeség hetének többi rendezvényét megtarthatják a melegek.
Vágólapra másolva!

A szerb belügyminisztérium betiltotta az idei, szombatra tervezett melegfelvonulást is - értesült a belgrádi sajtó. Több sajtóorgánum arról ír kedden, hogy a belügyminiszter betiltotta a melegek szombatra tervezett felvonulását Belgrádban, de nem tiltotta be a másságot hirdető többi rendezvényt, amelyet a vasárnap kezdődött Büszkeség hetének keretein belül tartanak. A Blic című napilap jó értesült forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a hatóságok túl kockázatosnak találták a melegfelvonulást.

A döntés az után válik hivatalossá, hogy a belügyminisztérium továbbítja az ezzel kapcsolatos határozatát az illetékes fővárosi rendőrparancsnokságnak. A rendezvény szervezőit egyelőre nem tájékoztatták a tárca döntéséről. Goran Miletic, a szervező bizottság egyik tagja azt mondja, mennyiben igaz a hír, akkor ez elsősorban az egész államnak jelent "vereséget".

Ivica Dacic miniszterelnök hétfőn közölte, hogy nem a kormány, hanem a belügyminisztérium hoz döntést a melegfelvonulásról.

Szerbiában a 2000 őszi rendszerváltást, a Slobodan Milosevic-féle diktatúra megdöntését követő évben tartottak először melegfelvonulást, amely azonban botrányba fulladt: szélsőjobboldali huligánok rátámadtak a résztvevőkre, és többet közülük összevertek. Kilenc év kihagyás után tavalyelőtt ismét megtartották a melegfelvonulást, de Belgrád központjában ismét rendbontások történtek, több ezer huligán tört-zúzott, és összecsapott a rendőrséggel. A randalírozás miatt egymillió eurós kár érte Belgrádot, a hatóságok pedig több mint 130 ember ellen indítottak büntetőeljárást.

Tavaly közvetlenül a felvonulás előtt tiltotta be a rendezvényt a belügyminisztérium, amely élén akkor még Ivica Dacic állt. A belügyi tárca akkor arra hivatkozott, hogy olyan információk birtokába jutott, hogy szélsőséges elemek nagyon komoly rendbontásokra, gyújtogatásokra, sőt egy autóbusz elrablására készülődnek.