Szűk cella miatt panaszkodik a pápa komornyikja

Vágólapra másolva!
Ösztöneinek engedelmeskedve lopta ki a pápai lakosztályból a bizalmas iratokat, és nem kért értük pénzt a sajtótól, amikor kiszivárogtatta - állította a pápa komornyikja, akinek a hétvégén indult a pere ellen a pápai levelezés kiszivárogtatása miatt Rómában a pápai levelezés kiszivárogtatása miatt. Paolo Gabriele ártatlannak vallotta magát, és panaszt tett bántalmazásért.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát Paolo Gabriele, XVI. Benedek lopással vádolt volt komornyikja, és egyúttal panaszt is emelt a vatikáni fogdában elszenvedett bántalmazásért kedden a vatikáni bíróságon zajló perének második tárgyalásán. Ártatlan vagyok, ami a lopás minősített esetével való vádat illeti. Bűnös vagyok abban, hogy elárultam a Szentatya belém vetett bizalmát, akit úgy szeretek, mint atyját a gyermek - mondta a komornyik, aki ellen a pápai levelezés kiszivárogtatása miatt indult eljárás.

A szeptember 29-én kezdődött, zárt ajtók mögött zajló per második tárgyalásán elhangzottakról a Vatikán engedélyével jelen levő külföldi és olasz hírügynökségek számoltak be.

A férfi azt állította, nem voltak bűntársai, egyedül "ösztöneit követve" lopta ki a pápai lakosztályból a bizalmas dokumentumokat, a "Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatti elkeseredéstől hajtva". Meg volt róla győződve, hogy XVI. Benedeket "manipulálják" és segíteni akart - mondta.

A férfi szerint 2010 óta gyűjtötte a bizalmas leveleket, jelentéseket, amelyekről fénymásolatot is készített. Az első irat, amelyet ellopott, Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt kormányzó-helyettesének az egyházfőhöz intézett levele volt a pápai államon belüli korrupció gyanújáról.

Amikor a komornyik úgy érezte, hogy "túllépte a határt és meg kellett gyónnia bűneit", a fénymásolatokat átadta gyóntatójának, Giovanni atyának, akinek személyazonosságát a bíróság nem hozta nyilvánosságra. Gabriele szerint nem ő volt az egyedüli, aki bizalmas vatikáni dokumentumokat adott át a sajtónak. Arra a kérdésre, hogy kikkel állt kapcsolatban, Gabriele azt válaszolta, nagyon sok személlyel találkozott és beszélt a dokumentumokról, konkrétan hét személyt nevezett meg, közöttük bíborosokat. Azt állította, nem kapott pénzt a sajtónak átadott dokumentumokért.

A bíróság által tanúként meghallgatott Georg Gainswein, a pápa személyi titkára azt mondta, májusban fogott gyanút, amikor elolvasta Gianluigi Nuzzi újságírónak a Vatileaks botrányról megjelent könyvét és észrevette, hogy az ő íróasztalából eltűnt iratokról van szó. Gaenswein jelen volt a Gabriele vatikáni otthonában tartott házkutatáson, "ahol 2006-os iratok is voltak és az összes dokumentum eredeti változatban és fénymásolatban is megvolt".

A szintén tanúként kérdezett vatikáni csendőrség tagjai arról számoltak be, hogy a XVI. Benedek lakosztályából eltűnt aranyrögöt Gabriele lakásán egy cipősdobozban találták meg.

A vatikáni bíróság bejelentette, hogy vizsgálatot indít, mivel Gabriele állításai szerint a május 23-i letartóztatása után a vatikáni fogdában töltött hatvan nap alatt bántalmazták és lélektani nyomásgyakorlásnak tették ki. Szerinte a vatikáni cella olyan szűk volt, hogy karját sem tudta kinyújtani, az első nap huszonnégy órán keresztül égették cellájában a villanyt és párnát sem kapott. Federico Lombardi vatikáni közölte, a vatikáni fogda "szűk" méretei ellenére megfelel a nemzetközi előírásoknak.

A vatikáni csendőrség kedden cáfolta Gabriele panaszát. A cellában szerintük azért volt bekapcsolva napi 24 órán keresztül a világítás, mivel attól tartottak, hogy a férfi kárt okoz magában. A per szerdán reggel folytatódik a vatikáni csendőrség további tagjainak tanúkénti meghallgatásával.