Óvatosan isznak a csehek az alkoholtilalom óta

Vágólapra másolva!
Négy napja újra lehet betiltott tömény szeszt kapni Csehországban, de az üzletek polcaira kipakolt üvegek nem nagyon fogynak.
Vágólapra másolva!

Nem keresik jobban a tömény szeszt Csehországban, amióta a kormány a múlt pénteken enyhítette a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazásának korlátozását. Az eddig 27 halálos áldozatot követelő metilalkohol-mérgezés következtében az emberek nagyon óvatosak, és a vendéglők és az üzletek is csak komoly ellenőrzés után rakják vissza a polcokra a két hétig betiltott tömény szeszt.

A Tesco üzlethálózatban kedd reggelig csak a korábban zárolt alkohol mintegy harmadát tették vissza a polcokra. Már kaphatóak a biztonságosnak minősített, január 1-je előtt készült szeszes italok, míg az idei évből csak a megbízható és ellenőrzött cseh gyártók - Jan Becher, Rudolf Jelínek, Stock - termékei. A külföldi italok választéka is jóval foghíjasabb a megszokottnál.

Sajtójelentések szerint néhány üzletlánc - például az Ahold társaság - a már engedélyezett alkoholt is csak akkor engedi be boltjaiba, ha a gyártók írásban szavatolják az italok eredetét. Az Ahold a 2012 előtt előállított tömény szesz gyártóitól is papírokat kért, és csak azután engedte be termékeiket az üzleteibe.

Csehországban szeptember közepén metilalkohol-mérgezés rendeltek el szesztilalmat. Az [origo] Prágában készült riportját itt olvashatja.