Halott alattvalói után örököl Károly herceg

Vágólapra másolva!
Károly herceg, brit trónörökös 552 ezer fontot, azaz több mint 194 millió forintot örökölt 2011-2012-ben a cornwalli hercegségben végrendelet és örökös nélkül elhunytaktól.
Vágólapra másolva!

A "bona vacantia" nevű középkori rendelet, amelynek neve szó szerinti fordításban rendelkezésre álló javakat jelent, egyszerűen határoz azokról a javakról, amelyekre senki sem tart igényt. Az örökösök után a megfelelő királyi hivatalok vagy a hercegség esetében a Cornwall által megbízott ügyvédi iroda köteles nyomozni. Amennyiben azonban ésszerű erőfeszítésekkel, évek munkájával sem találnak örökösöket, a vagyon az államra száll. Ez alól csupán Cornwall és Lancaster kivétel, ahol a jogosultak Károly herceg és II. Erzsébet királynő.

A hercegség hivatalos számvitele szerint a 2012. március 31-én végződött pénzügyi évben 552 ezer fonthoz jutott Cornwall ezen a jogcímen. Szinte a teljes összeget jótékony szervezetek kapták, egy részét pedig esetleges követelésekre tartották fenn. Brit sajtóértesülések szerint 2006-ban a "bona vacantia" révén a hercegségnek 1 millió fontos (352 millió forint) bevétele volt.