Ezrek vonultak az utcára Törökországban

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el az Akcakale török falu ellen intézett szíriai tüzérségi támadást. Eközben Ankarában és Isztambulban ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a szír katonai akció ellen.
Vágólapra másolva!

"A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozták, hogy ez az incidens rávilágít arra, milyen súlyos hatást gyakorol a szíriai válság a szomszédos országok biztonságára, a térség békéjére és stabilitására" - fogalmaz a tanács nyilatkozata. A testület követelte a hasonló, nemzetközi jogot sértő lépések azonnali beszüntetését. A dokumentum a szíriai hadsereget tette felelőssé az öt halálos áldozatot követelő támadásért, és felszólította a szíriai kormányt, hogy "maradéktalanul tartsa tiszteletben szomszédainak szuverenitását és területük sérthetetlenségét". A BT egyúttal visszafogottságra kérte a két szomszédos országot.

Szerda délután szíriai aknagránátok csapódtak be a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány egyik határ menti falujában, Akcakaléban, megölve egy nőt és négy gyermeket. Megtorlásként a török tüzérség csütörtök reggelig szíriai célpontokat lőtt, közben Ankara arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg "a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására.

A határincidens ügyében a NATO kiállt tagállama, Törökország mellett, és az Európai Unió is elítélte a támadást. Az orosz külügyminiszter Moszkvában azt hangoztatta, hogy közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Ankara és Damaszkusz között a határincidens miatt kialakult feszültség enyhítése érdekében.

A török hadsereg bevetésre kész

Az ankarai parlament csütörtökön felhatalmazta a török hadsereget haderőinek külföldi bevetésére, Recep Tayyip Erdogan kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy országa nem akar háborút kirobbantani Szíriával, a parlament felhatalmazása az elrettentést szolgálja. Szíria még a nap folyamán ENSZ-képviseletén keresztül bocsánatot kért Ankarától.

Csütörtök este mintegy 5 ezer tüntető vonult Isztambulban az utcákra - tudósít a Telegraph brit lap. Az eredetileg háborúellenes demonstráción a kormányt elítélő transzparensek is voltak, miután a tüntetők úgy vélik, a török kormány is szítja az indulatokat a két ország között. Ankarában eközben erőszakos összecsapásba torkollott a tiltakozók békés tüntetése, miután a rendőrség megakadályozta őket a felvonulásban.