12 ezer platinabányász került lapátra

Vágólapra másolva!
Tizenkétezer bányászt bocsát el az Amplats, a világ legnagyobb platinakitermeléssel foglalkozó vállalata. A cég a három hete tartó engedély nélküli sztrájkok és a munkabeszüntetés miatt kiesett 82 millió dollárnyi bevétel miatt szánta el magát a drasztikus lépésre.
Vágólapra másolva!

Csupán a munkások húsz százaléka vette fel a munkát az Amplats rustenburgi bányájában. A dél-afrikai cég tizenkétezer bányásznak mondott fel, jórészt olyanoknak, akik nem jelentek meg az engedély nélküli sztrájkok miatt tartott fegyelmi megbeszélésen. A megbeszélésen jelen lévő bányászok sorsáról a pénteki nap során dönt az Amplats.

A szakszervezetek jóváhagyása nélkül elindult sztrájkok az Amplats Rustenburg környéki négy bányájában kezdődtek meg, de gyorsan átterjedtek a cég száz kilométerrel északabbra lévő három bányájára. A munkát beszüntető bányászok 16 ezer randos, mintegy 400 ezer forintos alapfizetést követelnek munkáltatójuktól a dél-afrikai Business Day Live híroldal szerint.

A sztrájkok során a rendőrség és sztrájkolók megütköztek. Az összecsapásokban több bányász és bányatisztviselő sérült és halt meg. Augusztusban harmincnégy bányászt lőttek le egy incidens során. Az áldozatok sikeresen érték el sztrájkkal, hogy az Amplats megemelje a fizetésüket.