Kiküldték a török flottát Szíriához

Vágólapra másolva!
Tengeralattjárókat és hadihajókat vezényelt a Földközi-tengerhez Törökország, hogy fokozza a nyomást Szírián. A hadihajók teljes fegyverzetben vannak.
Vágólapra másolva!

Törökország megerősíti haditengerészeti jelenlétét a Földközi-tengeren a Szíriával élesedő konfliktusa miatt - közölte a Daily News című török napilap. A lapjelentés szerint a lépés célja, hogy Ankara fokozza a nyomást a damaszkuszi kormányra a határ menti török településeket érő szíriai tüzérségi támadások miatt. Mint a Daily News írja, hadihajókat és tengeralattjárókat vezényeltek át a török flotta északi erőiből - a Márvány-tenger partján fekvő Gölcükben lévő legnagyobb török haditengerészeti támaszpontról - a Földközi-tengerre. A lap úgy tudja, hogy a hadihajókat teljesen feltöltötték háborús célra szolgáló fegyverzettel, egyéb részleteket azonban nem közöl.

Oroszország közben újabb, ezúttal 25 tonna segélyt küldött szombaton Szíriába - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tájékoztatás szerint reggel egy Il-76-os szállítógép indult a közel-keleti országba fedélzetén 25 tonna humanitárius célú szállítmánnyal. Moszkva korábban két repülőgéppel már 80 tonna élelmiszert küldött Damaszkusznak.

A BBC értesülései szerint szombaton a szíriai hadsereg újra átlőtt Törökországba, amire a török hadsereg azonnali ágyúzással válaszolt. A BBC úgy tudja, hogy a szíriai lövedék véletlenül csapódott be török területen, miközben a szíriai hadsereg a lázadókkal harcolt a határ közelében.

Szerdán kezdődtek az összecsapások

Szerdán egy határ menti török faluban öt török állampolgár vesztette életét szíriai aknagránátok becsapódása következtében, a megtorló török ágyútűzben pedig elesett több szíriai katona. A súlyos incidenst elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a török kormány pedig bejelentette, hogy minden hasonló esetet "szisztematikusan" meg fog torolni. A török parlament arra is felhatalmazta a kormányt, hogy bevesse a hadsereget a határon túl, ha veszély fenyegeti a nemzet biztonságát. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, nem akar háborút Szíriával.

Pénteken újabb incidens volt a török-szíriai határ térségében: egy Szíriából kilőtt aknagránát csapódott be török területen, s a török katonaság visszalőtt. Áldozatokról nem érkezett jelentés.