Hegycsúcsot is elneveznének Putyinról

Vágólapra másolva!
Míg hívei nem győzik köszönteni a hatvanadik születésnapját ünneplő orosz államfőt, Vlagyimir Putyin ellenzői közül többeket elvittek a rendőrök egy vasárnapi moszkvai akcióról. Az orosz miniszterelnök könyvritkaságot adott Putyinnak, míg van, aki a Kaukázus egyik csúcsára feszítette ki fotóját, és a hegycsúcsot is elnevezne az állmafőről. Az állami tévében riportfilmet adtak Putyinról, ebből megtudhattuk, mit reggelizik az államfő.
Vágólapra másolva!

A Roszagit elnevezésű ellenzéki szervezet Búcsúztassuk el a nyugdíjas nagypapát elnevezéssel hirdette meg akcióját, amelyre azonban nem kapott engedélyt. Oroszországban hatvan év a nyugdíjkorhatár a férfiak esetében.

A lenta.ru hírportál jelentése szerint a hatóság képviselői több tüntetőt is szinte azonnal elvittek az elnöki hivatal szomszédságábból. A Szlon (Elefánt) című internetes újság munkatársa egy gereblyével, egy másik résztvevő a Putyin ellen fellépő Pussy Riot együttest jelképező három színes maszkkal, Vagyim Korovin, a Roszagit alapítója pedig egy csíkos börtönruhával jelent meg, amelyre Putyin nevét varrták. Rajtuk kívül az állami Ria Novosztyi újságíróját is lefogták a rendőrök.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Egy Putyin-ellenes tüntető (Kattintson a képre a galériáért!)

Mások hegycsúcsot neveznének el Putyinról

Máshol a legkülönbözőbb módon köszöntötték a szülinapos államfőt. A slon.ru portál szerint Taganrogban a települési önkormányzat oktatási bizottsága még szeptember végén felszólította az iskolákat, hogy száz gyermekrajzot készíttessenek a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) Vlagyimir Putyint köszöntő akciójára. Az Ifjú Gárda honlapján elhelyezett videoköszöntőben csinos fiatal lányok kívánnak boldog születésnapot a 60 éves orosz államfőnek.

Észak-Oszétiában 4150 méter magasra, a Kaukázus egyik még névtelen csúcsára feszítették ki az orosz államfő 24 négyzetméteres fotóját. A köztársasági hegymászó szövetség elnöke azt is hírül adta, hogy a csúcsot Vlagyimir Putyinról szeretnék elneveztetni.

A Gazprom televíziója, az NTV úgynevezett emberközeli riportműsort készített a jubiláló államfőről, és azt is hírül adta, hogy külföldről és belföldről egyaránt özönlenek a Putyinnak címzett üdvözlő táviratok. Dmitrij Medvegyev kormányfő a köszöntésen kívül egy könyvritkaságot ajándékozott Putyinnak: Alekszandr Benua orosz festő, művészettörténész, kritikus 1910-ben írt könyvét a Szentpétervár közelében fekvő Carszkoje Szelóról.

Fürjtojást reggelizik Putyin

Az orosz államfő az NTV televízióban vasárnap sugárzott, őt népszerűsítő portréfilmben a Pussy Riot punkegyüttessel kapcsolatosan arra figyelmeztetett, hogy "nem szabad aláásni az erkölcsi alapokat, szétverni az országot. Mi marad nekünk akkor?" Szerinte igazságos ítélet született a punkegyüttes tagjai ügyében.

A Putyin 60. születésnapjára időzített, beharangozója szerint emberközelinek szánt riportfilmből egyebek között azt is megtudhatta a néző, hogy a politikus mindennap ébredés után azonnal dolgozni kezd, majd edzőterembe megy. Ezután ezer métert úszik, majd felváltva hideg és meleg zuhanyt vesz, és "elfogyasztja szerény reggelijét". Utóbbi kásából, fürjtojásból és mézes túróból áll. A túró egyenesen Kirill pátriárkától, az orosz ortodox egyházfőtől érkezik Putyin asztalára.

A harmadik államfői ciklusát töltő Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy nincs ellenére, ha Mihail Hodorkovszkij kiszabadul börtönéből, de ahhoz az egykori Jukosz olajcég volt vezetőjének kegyelmet kell kérnie. Az orosz államfő külpolitikai kérdésekkel foglalkozva reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban ténylegesen nem tekintenek ellenségként Oroszországra. Azt is kifejtette: meg van arról győződve, hogy Miheil Szaakasvili grúz államfő ragaszkodni fog a hatalmához.

Saját jövőjét illetően - arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e már azon, hogy előbb-utóbb nyugdíjba kell vonulnia - kifejtette: számára nem okoz majd nehézséget átadni az elnöki hatalmat, ha eljön az ideje. Közölte, hogy nem lepte meg a társadalmi tiltakozó hullám, és azt reméli, hogy az orosz ellenzék vezetésében "végül komoly emberek jelennek meg".

Vlagyimir Putyin 2000 és 2008 között egymás után kétszer töltötte be az államfői posztot, majd 2008-ban Dmitrij Medvegyev vette át tőle a tisztséget. 2012 márciusában ismét Putyin indult és győzött az elnökválasztáson.