Náci egyenruhában tüntettek Merkel ellen a dühös görögök

Vágólapra másolva!
Náci zászlókat égettek, és Angela Merkelt Hitlerként ábrázolták a feldühödött görög tüntetők Athénban, ahol a német kancellár kedden tett hivatalos látogatást. Míg Merkel a görög kormányfővel a válságkezelés folytatásáról tárgyalt, Athén főterén ismét egymásnak estek a tüntetők és a rohamrendőrök.
Vágólapra másolva!

Könnygázt és bódító gránátokat is bevetett a görög rendőrség Athén központjában, hogy megfékezze az Angela Merkel keddi látogatása miatt tiltakozó tömegeket. A német kancellár kedden tárgyalt Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel a Görögországnak nyújtott mentőcsomagról, látogatását pedig dühös tömegek kísérték a parlament előtt.

A BBC szerint a hatóságok ugyan megtiltották a tüntetést Athén központjában, Merkel konvojának 100 méteres körzetében, de ez nem vette el a tüntetők kedvét. Közvetlenül a lezárt terület mellett tüntetők ezrei gyűltek össze, és bár a tömeg nagy része békés volt, néhányan megpróbálták áttörni a kordonokat, és üvegeket, téglákat és köveket dobáltak a rendőrökre. A keményen válaszoló rohamrendőrök több tucat embert tepertek le és vettek őrizetbe.

Az athéni utcákon több mint 7000 rendőrt vezényeltek ki, a szervezők szerint pedig a Merkel ellen szervezett demonstráció az utóbbi hónapok legnagyobb tüntetése volt. A tüntetés idején kora délután háromórás sztrájkot is tartottak a fővárosban.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
Merkel ellen már hétfőn elkezdődtek a tüntetések (a képre kattintva galéria nyílik)

Náci szimbólumok

A Szintagma téren összegyűlt demonstrálók a német kancellárt náci tisztként ábrázoló poszterekkel vonultak föl, néhányan pedig náci egyenruhában tiltakoztak az ellen, ahogyan szerintük Németország diktálni próbál a görögöknek. Az országban sokan azért dühösek a németekre, mert a német kormány ragaszkodik a kemény megszorításokhoz az országot az államcsődtől megmentő hitelekért cserében.

Egyes plakáton "Frau Merkel, takarodj!"- felirat volt olvasható, máshol pedig azt skandálták, hogy "Nem kérünk a negyedik birodalomból!" A tüntetők náci zászlókat is égettek a parlament előtt.

Merkel támogatja a görög kormányt

Angela Merkel dél körül érkezett meg az athéni repülőtérre, ahol Antonisz Szamarasz görög kormányfő katonai tiszteletadással fogadta. A német kancellár ezután a görög miniszterelnökkel folytatott eszmecserén támogatásáról biztosította Athént, ugyanakkor a válság megoldása érdekében további erőfeszítéseket kért tőle. Merkel a találkozó után azt mondta, hogy fáradságos az út, amelyre Görögország rátért, de meghozza a kívánt eredményt. A politikus hozzátette: azt szeretné, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon.

Merkel szerint Athén már "sok mindent elért", és úgy látja, hogy a reformok jelentősen felgyorsultak. "Mindazok, akik arra fogadtak, hogy Görögország tönkremegy, el fogják veszíteni ezt a fogadást" - jegyezte meg a kancellár. "Ha nem oldjuk meg a problémákat most, akkor azok a későbbiekben sokkal drámaibb formában jelentkeznek" - tette hozzá, további erőfeszítéseket kérve Athéntól.

Antonisz Szamarasz a tárgyalások után azt mondta: Görögország "vérzik", de tartja magát a megígért reformokhoz. Ugyanakkor hozzátette: országának "egy kis levegőre" van szüksége. "Elmagyaráztam (Merkelnek), hogy a görög nép szenved, és hogy nem kér több pénzt, csak egy kis levegőt" - jelentette ki.