Meleg képviselőt zaklatott az ausztrál házelnök

Vágólapra másolva!
Peter Slipper lemondott a szexuális zaklatási botrány miatt, így meggyengült a kisebbségi kormány helyzete is.
Vágólapra másolva!

Egy szexuális zaklatási botrány miatt lemondott az ausztrál parlament alsóházának elnöke, és emiatt meggyengült a kisebbségi kormány helyzete is. Peter Slipper azon csúszott el, hogy nyilvánosságra kerültek SMS-üzenetei, amelyeket egy volt munkatársának, a harmincas éveiben járó, homoszexuális James Ashbynek küldött, aki zaklatással vádolta meg őt. Ezekben az üzenetekben ráadásul egy ellenzéki politikusnőről is minősíthetetlen kifejezéseket használt.

A munkáspárti kormány kisebbségben van az alsóházban, és Julia Gillard miniszterelnök csak független képviselők szavazataival képes kormányozni. A házelnök csak szavazategyenlőség esetén voksolhat. Slipper az ellenzékből állt át tavaly a kormány oldalára, és cserében megkapta a posztot. Munkáspárti elődje ezzel újból részt vehetett a szavazásokban a kormány mellett.

Slipper átállása ezzel egy szavazattal gyengítette az ellenzéket és egy szavazattal erősítette a kormányt, illetve szavazategyenlőség esetén ő döntött. Most egy munkáspárti képviselő lett a ház elnöke, aki emiatt általában kiesik a szavazásokból. Slipper függetlenként a parlament tagja maradt.