Kővel támadtak brit halászokra a kagylóikat féltő franciák

Vágólapra másolva!
A brit halászok fésűkagylót gyűjtögettek a La Manche csatornán, amikor egyszer csak negyven francia hajó vette őket körbe. A halászok közötti ellentét oka az, hogy egyre kevesebb a kagyló, így egyre csökkentik a halászati kvótákat.
Vágólapra másolva!

A brit halászokat támadott meg egy francia hajó a La Manche csatornán, a part menti francia város, Le Havre közelében - írja a Guardian. A brit hajók éppen fésűkagylókat gyűjtöttek, amikor a közelben álló francia hajó fedélzetéről kövekkel dobálták meg a briteket, így próbálták megakadályozni, hogy folytassák a munkájukat.

Az egyik megtámadott halász, Kevin Loughran elmondása szerint, Le Havre-től 15 mérföldre nyugatra halászott, amikor a francia hajók körülvették. Segítséget kért a társaitól, de addigra már körülbelül 40 hajóval álltak szemben. A franciák kövek és hálók segítségével akarták tönkretenni a britek hajócsavarjait és motorjait.

A támadás után a britek azonnal jelentették az esetet a Brit Királyi Haditengerészetnek, de azt a választ kapták, hogy a francia haditengerészet hajói már elindultak, hogy intézkedjenek. Azonban mikor végre megérkeztek, a franciák nem voltak hajlandóak közbeavatkozni - állítja az egyik brit halász. Ez egyrészt dühíti az angol halászokat, másrészt félnek, hogy így bármikor máskor is előfordulhat, hogy megtámadják őket. A brit tengerészet szerint az üggyel továbbra is a francia hatóságok foglalkoznak. A brit halászok ennek ellenére vissza akarnak térni a fésűkagylóban gazdag vizekre.

A támadás kiélezheti a rivalizáló halászhajók közötti harcot, a halászat ugyanis egyre nehezebbé válik a csökkenő készletek és az egyre szigorúbb kvóták miatt. A brit halászati törvények szigorúak, a halászok csak 36 napot tölthetnek a fésűkagylóban leggazdagabb területeken, és csak a legalább 11 centiméteres kagylókat adhatják el. A La Manche csatorna területén rengeteg fésűkagyló található, azonban ezek nem túl jó minőségűek, így kilónként csak 1 fontot (körülbelül 360 forintot) érnek.