Az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
Az indoklás szerint az EU hat évtizeden át járult hozzá a béke, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.
Vágólapra másolva!

A hírt 11 órakor jelentette be Oslóban az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland vezette ötfős testület, amely egyhangúlag hozta meg döntését. Az indoklás szerint az EU hat évtizeden át járult hozzá a béke, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához. Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.

A sajtóközlemény szerint az EU jelenleg súlyos gazdasági nehézségekkel és társadalmi nyugtalansággal küszködik. A Norvégiai Nobel Bizottság azonban arra összpontosít, ami az unió legfőbb eredménye: a sikeres harcra a békéért, a demokráciáért és az emberi jogokért. Az EU stabilizáló munkájának köszönhetően a háború kontinenséből a béke kontinense lett - áll a Nobel Bizottság közleményében.

A hivatalos bejelentés előtt a norvég közrádió már megszellőztette, hogy az Európai Unió az idei díjazott.

A Nobel-békedíjat pedig nemzetközi szervezetek is megkaphatják. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

José Manuel Barroso rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat. José Manuel Barroso szerint a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Ennek magyarázata, hogy Nobel halálakor a két ország még egy államot alkotott, s Nobel úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy kommentálta a díj odaítélését, hogy az egy eszmének járó elismerés, amely megmutatatta, hogy lehet a két világháború által megtaposott területeken békés egymás mellett élést kialakítani. Bár ma az EU természetes képződménynek tűnik, de megalakításakor nem volt az, bátorság és eltökéltség kellett a létrehozásához. Ezért ez a békedíj leginkább talán az alapítókat illeti, mondta Orbán. "Egyhuszonheted a mienk. Még sosem kaptunk egyhuszonhetednyi béke Nobel-díjat" - tette hozzá.