Nyolc tonna kokaint találtak egy hajón Antwerpenben

Vágólapra másolva!
Banánszállító ládák közé dugtak el összesen nyolc tonna kokaint, így próbálták becsempészni Hollandiába a drogot a csempészek. Ekkora fogás Európában eddig egyszer volt, a kábítószer összesen félmilliárd eurót ér.
Vágólapra másolva!

Nyolctonnás kokainszállítmányt foglaltak le az észak-belgiumi Antwerpen kikötőjében - jelentette be pénteken a város ügyészsége, amely szerint az eddigi egyik legjelentősebb európai drogfogásról van szó. Az ügyészség sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a holland piacra szánt, mintegy félmilliárd euró értékű kábítószert egy ecuadori banánszállító konténer ládái közé rejtették.

Az akció hétfőn történt. A rendőrség csapdát állított: hagyta, hogy kiszedjék a konténerből a 7000 darab, egyenként valamivel több mint egy kiló kokaint tartalmazó zacskót, majd követte az árut átvevő feltételezett drogkereskedőket Rotterdam egyik külvárosi ipartelepéig. Itt csaptak le rájuk: őrizetbe vették a kamiont vezető 46 éves belga sofőrt és a konténert kirakodó négy holland férfit is.

Forrás: AFP
Vigyorgó banános ládákban hevert a kokain

Az antwerpeni igazságügyi szervek szerint Belgiumban még nem kapcsoltak le ekkora kokainszállítmányt, és minden idők második legnagyobb európai fogásáról van szó. A nyomozók az antwerpeni kikötő egyik 31 éves vámosának gyanúja alapján kezdtek vizsgálódni. A sikeres akciót követően a 20 tonnás banánszállítmányt a rotterdami Blijdorp állatkert lakóinak ajánlották fel.

Az ENSZ 2011-es kábítószer-jelentése szerint Európa a világ második legnagyobb kokainpiaca. A legtöbb ilyen szállítmányt, összesen 121 tonnányit 2006-ban kobozták el Európában, 2009-re azonban 57 tonnára esett vissza az öreg kontinensen lefoglalt kokain mennyisége. Az általában Latin-Amerikából származó drog legnagyobb része spanyol kikötőkbe érkezik.