Liberális jogvédő lett Líbia új kormányfője

Vágólapra másolva!
Szűk többséggel az emigráns ellenzéki Ali Zidant választotta meg a líbiai parlament az ország kormányfőjének. Zidan a Muszlim Testvériség jelöltjét győzte le a választáson.
Vágólapra másolva!

A korábbi diplomata és emigráns ellenzéki Ali Zidant választotta meg kormányfőnek vasárnap este a líbiai parlament. Feladata, hogy olyan kormányt alakítson, amelynek összetétele megfelel az országon belüli különféle csoportoknak.

Ali Zidan a liberális táborba sorolt korábbi jogvédő. Az 1980-as években a tavaly elűzött diktátor, Moammer Kadhafi rezsimjét képviselte külföldön, de átállt az ellenzék oldalára, az egyik legrégebbi ellenzéki mozgalomhoz, a Nemzeti Front Líbia Megmentéséért nevű csoporthoz csatlakozott.

A parlamenti szavazáson 93-85 arányban győzte le a Muzulmán Testvériség jelöltjét, Mohammed Hararit, aki a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az átmeneti kormányban. Az előző miniszterelnök megbukott, miután az általa összeállított kormány nemtetszést váltott ki a parlamentben és azon kívül is.

A kormányalakítás régóta húzódik, és ebből a Kadhafi bukása utáni biztonsági űrt betölteni próbáló félkatonai csoportok húznak hasznot. Líbia keleti részén különösen nyugtalan a helyzet. Szombaton Bengáziban sikertelen merényletet követtek el a helyi rendőrfőnök ellen. Pokolgépet rejtettek az autójába, és távirányítással felrobbantották.