Saját katonája lőtt rá a mauritániai elnökre

Vágólapra másolva!
Egy katonai járőr lőtt rá a mauritániai elnökre. Véletlenül tüzelt, nem tudta, hogy jön az államfő, aki megsérült, és Párizsba szállítják kezelésre.
Vágólapra másolva!

Egy szolgálatban lévő katonai járőr véletlenül megsebesítette helyi idő szerint szombat éjjel Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai államfőt, a sérülés nem súlyos - közölte Hamadi Ould Mahdzsúb tájékoztatási miniszter a helyi állami televíziónak nyilatkozva. Az első jelentések még merényletről szóltak.

A miniszter szerint a járőr nem ismerte meg az elnököt szállító konvojt, amely a fővárostól 40 kilométerre található Tweila városából tartott Nouakchottba. A járőrt nem értesítették idejében arról, hogy az elnök a közelben tartózkodik.

Az államfőt a karján érte a lövés, de csak könnyebben sérült meg, az autóból a nouakchotti katonai kórház udvarán kiszállva a saját lábán ment be az épületbe, majd műtétje után a kórházi ágyról adott nyilatkozatban biztosította az embereket arról, hogy jól van. Utókezelésre Franciaországba vitték.

Az elmúlt években Mauritániában is terrorcselekmények okoztak feszültséget, miközben a belső politikai helyzet viszonylag stabil volt. Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó csoport több ízben intézett - többnyire a szomszédos Maliból indított - támadást az afrikai országban lévő célpontok ellen. A mauritániai kormányhadsereg viszont - nyugati támogatással - többször közreműködött a fegyveres iszlám szélsőségesek elleni fellépésben Maliban.