A briteknél kezelik a tálibokkal szembeszálló diáklányt

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia befogadja a tálib merénylők által fejbe lőtt pakisztáni lányt. Várhatóan hosszú gyógykezelésre lesz szüksége.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában folytatják annak a 14 éves pakisztáni lánynak a gyógykezelését, aki ellen a múlt héten követtek el merényletet a tálibok - közölte a pakisztáni hadsereg. A Malala Juszafzait szállító repülőgép már el is hagyta az országot.

A lányt múlt hét kedden lőtte fejbe két fegyveres, miután megállították az őt és társait szállító mikrobuszt. Állapota súlyos, de stabil, jelenleg lélegeztetőgépen tartják - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Juszafzai azzal vívta ki a pakisztáni tálibok haragját, hogy naplót írt a lakóhelyén, a Szvat-völgyben elkövetett kegyetlenkedésekről, és kiállt a lányok oktatása mellett, melyet a szélsőségesek minden eszközzel üldöznek. A fanatikusok korábban jelezték, hogy a célpontjaik közé került "világi elvei" miatt.

Malala Juszafzai Nagy-Britanniába szállításának költségét az Egyesült Arab Emírségek állja, megérkezése után egy állami fenntartású, gyerekek ellátására szakosodott egészségügyi intézményben fogják ápolni. A BBC szerint a koponyacsont-sérüléseinek kezelése mellett neurológiai kezelésre is szüksége lesz.

A merénylet miatt Pakisztánban négy embert letartóztattak, de a tálibok már bejelentették, hogy a kislányt továbbra is célpontnak tekintik.