Elloptak két Monet-t és egy Picassót

Vágólapra másolva!
Több, nagy értékű festményt loptak el a rotterdami Kunsthal múzeumból, jelentette a holland rendőrség kedden. A múzeum Van Gogh, Pablo Picasso, Marcel Duchamp és Piet Mondrian számos képét birtokolja.
Vágólapra másolva!

Az ellopott művek között volt egy Picasso, két Monet és egy Matisse is, közölte a rendőrség. A betörők éjszaka jutottak be a múzeumba, ahol a Triton kollekció látható. Ez a jubileumi kiállítás a múzeum fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílt október 7-én.

A tulajdonosok beleegyezésével a rendőrség közzétette az ellopott festmények listáját: Pablo Picasso Tete d'Arlequin, Henri Matisse Liseuse en blanc et jaune, Claude Monet a Waterloo Bridge, London és a Charing Cross Bridge, London, valamint Paul Gauguin Femme devant un fenetre ouverte, dite la fiancée, Meyer de Haan Autoportrait és Lucian Freud Woman with eyes closed című festménye tűnt el. A rendőrség cáfolta, hogy Van Gogh egy művét is ellopták volna.

Az okozott kárt egyelőre sem a múzeum, sem a rendőrség nem tudta megbecsülni, de az biztos, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb műkincslopásáról van szó. "Az ügyben nyomozást indítottunk, és szakértők is a helyszínre érkeztek. Elsőként azt próbáljuk kideríteni, hogyan jutottak be a múzeumba a tolvajok, mikor érkeztek és ki lehetett a megrendelő" - mondta a rotterdami rendőrség szóvivője. "Úgy tűnik, a bűntényt jól előkészítették" - tette hozzá.

A rendőrség még az éjjel a helyszínre érkezett, miután megszólalt a múzeum riasztórendszere, de az elkövetőket már nem találták ott.