Egyesítené a két Koreát Kim Dzsong Il unokája

Vágólapra másolva!
Álmodik a két Korea egyesüléséről Kim Dzsong Il unokája. A 17 éves Kim Han Szol sosem találkozott a nagyapjával, és családjával Makaón él, miután apja kiesett a volt észak-koreai vezető kegyeiből.
Vágólapra másolva!

Kim Han Szol, a néhai észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il hazájától távol élő unokája azt szeretné, ha a két Korea egyesülne, és javulnának az életkörülmények a jelenleg nagybátyja által irányított, elszegényedett kommunista országban. A 17 éves Kim mindezt egy interjúban mondta el, amelyet a finn Yle televízió a boszniai Mostarban készített vele október 15-én. Elisabeth Rehn volt finn védelmi miniszter, későbbi ENSZ-főtitkárhelyettes beszélgetett vele, az interjút feltették a YouTube videomegosztó portálra is.

"Álmodom az egyesüléséről, mert valóban szomorú dolog, hogy nem mehetek át a túloldalra, és nem láthatom az ottani barátaimat" - mondta a fekete keretes szemüveget és fülében piercinget viselő fiú az interjúban, amely abban a mostari iskolában készült, ahol jelenleg tanul, és ahol a barátai amerikai és dél-koreai diákok.

Apját Disneyland miatt száműzték

Kim apja, Kim Dzsong Nam - Kim Dzsong Il legidősebb fia, aki a diktátor első feleségétől született - kiesett Kim Dzsong Il kegyeiből szeszélyes természete, a kommunista rezsimet bíráló kijelentései és amiatt, hogy 2001-ben hamis útlevéllel be akart utazni Japánba, hogy megnézze Disneylandet.

A család ezután elhagyta Észak-Koreát, és jelenleg a kaszinóiról híres Makaón, a dél-kínai egykori portugál gyarmaton él, félig-meddig száműzetésben. Kim Dzsong Il halála előtt nem sokkal Kim Dzsong Unt, legkisebb fiát választotta politikai örökösének, aki még nem töltötte be a 30 esztendőt sem.

Kim Han Szol, aki 1995-ben Phenjanban született, és élete első néhány évét Észak-Koreában élte le, felidézte magányos gyermekkorát, amelyet anyja családja körében, a rezsimtől elszigetelten, az észak-koreaiaktól és nagyapjától, Kim Dzsong Iltől távol töltött, akivel soha nem találkozott. Nem ismerte személyesen a nagybátyját, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezetőt sem, és azt is csak később tudta meg, hogy nagyapja az ország vezetője.

Nem tudta, ki volt a nagyapja

"Mindig szerettem volna találkozni vele, mert tudni akartam, milyen ember volt" - mondta a néhai diktátorról. "Egészen a haláláig (2011 decemberéig) vártam erre, remélve, hogy felkeres. Nem voltam egészen biztos, hogy egyáltalán tud a létezésemről" - mondta a folyékony angolsággal beszélő Kim Han Szol.

"Lassanként, darabonként raktam össze, mint egy puzzle-t, a szüleimmel folytatott beszélgetésekből, hogy ki is volt ő" - tette hozzá. Apjáról szólva azt mondta, hogy nem igazán érdekelte a politika. Szülei, mint elmesélte, szerény életvitelre nevelték, olyanra, amelyet az átlagos észak-koreai emberek élnek. Mielőtt asztalhoz ültek, figyelmeztették, hogy gondoljon éhező honfitársaira.

"Arra a következtetésre jutottam, hogy mindkét oldal véleményét meghallgatom, kiszűröm belőle, hogy mi a jó, és mi a rossz, aztán önálló döntéseket hozok, amelyek nem feltétlenül esnek egybe valamelyik fél véleményével" - magyarázta.

Elmondta, hogy jelenlegi iskoláját, a mostari United World College-ot befejezve folytatni szeretné tanulmányait, és később humanitárius területen szeretne dolgozni, elkötelezve magát a békeépítés mellett világszerte és szülőhazájában is.