Egyre több brit otthagyná az EU-t

Vágólapra másolva!
A britek többsége kilépne az EU-ból - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Ilyen sokan még soha nem akarták otthagyni az EU-t.
Vágólapra másolva!

A britek többsége azt pártolná, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés szerint.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás során azt a kérdést tették fel, hogy miképp voksolnának a megkérdezettek, ha holnap népszavazás lenne Nagy-Britannia EU-tagságáról. A válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy a távozásra adná szavazatát, 34 százalék a brit EU-tagság fenntartását szeretné.

A lap kommentárja szerint a kilépést pártolók aránya - amely a korábbi évek átlagában 41 százalék volt - különösen az utóbbi egy évben emelkedett erőteljesen, elsősorban az euróövezeti válság hatására.

A Mail on Sunday szerint a brit EU-tagság feladását az 1980-as évek eleje - vagyis Margaret Thatcher volt konzervatív miniszterelnök kormányzásának korai időszaka - óta nem támogatták annyian, mint most.

Nagy-Britannia 1973-ban lépett be az akkori európai gazdasági közösségbe, és 1975-ben már rendeztek egy utólagos népszavazást a brit tagság fenntartásáról; a választók akkor még nagy többséggel a bennmaradásra voksoltak.

Anglia különösen kritikusan viszonyul az eurózónához. Lassan egy éve már, hogy megjelentek olyan hírek, hogy az angol hatóságok vészforgatókönyveket állítanak össze az eurózóna felbomlásáról.

Felkészülnek arra, hogy ha ki kell menekíteni brit polgárokat Görögországból, ha az EU és az IMF lélegeztetőgépére kapcsolt ország ténylegesen is csődbe menne, és kilépne az eurózónából, súlyos tüntetések törnének ki. A brit jegybanknál is készültek forgatókönyvek arra, mit kell tenniük, hogy a lehető legkevésbé szenvedje meg a brit gazdaság az eurózóna esetleges szétesését.