Hat év börtönt kaptak az olasz földrengéskutatók L'Aquila miatt

Vágólapra másolva!
Hat év börtönre ítélték azokat az olasz földrengéskutatókat, akiket felelősnek tartanak a 2009-es olaszországi L'Aquilát romba döntő földrengés sok áldozatáért. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Hat év börtönt kapott Olaszországban hat olasz földrengéskutató és egy volt állami tisztviselő az olaszországi L'Aquilát 2009-ben romba döntő földrengés nem megfelelő előrejelzése miatt. Mind a hetüket gondatlanságból, több emberen elkövetett emberölés miatt marasztalták el.

Mind a hét vádlott az olasz katasztrófavédelem földrengés-előrejelző bizottságának tagja volt, akik az ítélet szerint "ellentmondásos, nem pontos és nem teljes" információt közöltek a 2009. áprilisi nagy földrengést megelőző enyhébb előrengések után.

L'Aquila városát 2009. április 6-ára virradó éjjel döntötte romba egy erős, a Richter-skála szerint 6,3-es földrengés. A 308 halott között 20 gyerek is volt. Több mint 1500-an sérültek meg, és 65 ezren váltak hajléktalanná. A vádirat szerint az áldozatok nagy száma részben annak köszönhető, hogy a tudósok és a hatóságok nem hívták fel kellőképpen a figyelmet egy nagy földrengés veszélyeire, és a felőlük érkező információk inkább megnyugtatóak voltak, és sokan ezért döntöttek úgy, hogy nem a házukon kívül töltik a végzetes éjszakát.

A bíróság az ítélet végén felolvasta ez egyik tanú vallomását, akinek az apja hunyt el. Ő azt vallotta, hogy a szerencsétlenség éjszakáján felhívta szüleit, akik bár korábban ilyen esetekben mindig elhagyták a települést, most azért maradtak, mert a katasztrófavédelem azt mondta, maradhatnak.

Azt még nem tudni, hogy a vádlottak fellebbeznek-e az ítélet ellen. A per miatt sok kutató jelezte aggodalmait. Sokan vélik úgy, hogy magát a tudományt fogták perbe. Ötezer kutató írta alá a vádlottakat támogató, Giorgio Napolitano olasz államfőnek írt nyílt levelet.