Megbüntetik a titokban dohányzó japán tanárokat

Vágólapra másolva!
Hét japán tanár a fizetésének egy részéről kénytelen lemondani, mert iskolaidőben kimentek dohányozni az iskolából. A tiltás ellenére dohányzó tanárok egyikének 1,35 millió forintnak megfelelő büntetést kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Bérük egy részének visszafizetésére kötelezi Oszaka prefektúra kormányzata azon középiskolai tanárokat, akik tanítási időben elhagyták az iskolaépületet azért, hogy dohányozzanak.

Az oszakai oktatási hivatal a vétséget elismerő iskolai dolgozók meghallgatása után az általuk dohányzás miatt elmulasztott munkaórák számának függvényében szab ki büntetést a tanárokra. A büntetés a tanárok bére mellett egyéb juttatásokra, így az általuk felvett lakhatási és étkezési támogatásra is kiterjed - írta az Aszahi Simbun japán napilap kedden. A hivatal tájékoztatása szerint legalább egy embert több mint félmillió jen (mintegy 1,35 millió forint) visszafizetésére köteleznek. Az ügyben összesen öt tanár és két további középiskolai dolgozó érintett.

A hivatalnak az idén júliusban jutott tudomására, hogy egyes tanárok munkaidőben az utcára vagy más helyekre járnak ki dohányozni az iskolákból. Az érintett dolgozók elismerték a vétséget. Oszaka prefektúrában 2008-ban vezettek be teljes dohányzási tilalmat a helyi kormányzat által üzemeltetett intézményekben, ami miatt számos erős dohányos tanár hagyja el az iskolákat napközben egy-egy cigarettára. Korábban tíz tanár kapott hivatalos figyelmeztetést és pénzbüntetést hasonló vétségért.