Észak-Koreában kivégezhettek egy miniszterhelyettest

Vágólapra másolva!
Az új észak-koreai vezető igyekszik megszilárdítani hatalmát, ezért több tábornokot, magas rangú politikust kivégeztetett, mondvacsinált ürügyekkel.
Vágólapra másolva!

Állítólag kivégeztek az év elején Észak-Koreában egy miniszterhelyettest, mert italozáson és mulatozáson kapták a korábbi diktátor, Kim Dzsong Il halálát követő nemzeti gyász időszakában. A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap csütörtöki számában arról számolt be, hogy a kivégzést Kim Dzsong Il fia, Észak-Korea jelenlegi vezetője, Kim Dzsong Un rendelte el.

Az újság szerint az észak-koreai hadsereg miniszterhelyettesét, Kim Csolt januárban állították kivégző osztag elé. Bűne az volt, hogy italozott akkor, amikor a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsong Il halála miatt elrendelt hivatalos gyász időszaka még nem ért véget.

A lap egy dél-koreai parlamenti képviselőre hivatkozva arról írt, hogy a miniszterhelyettesen kívül az év eleje óta több más észak-koreai funkcionáriust is kivégeztek. A Csoszun Ilbo szerint ma is tartó tisztogatási akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy a fiatal, még 30 év alatti Kim Dzsong Un megszilárdítsa pozícióit a sztálinista hatalmi gépezetben. A tisztogatás a hírek szerint több tábornokot érintett. Valamennyiüket azzal vádolták, hogy vagy italoztak, vagy szexbotrányba keveredtek.