Kórházban lenne a helye a WikiLeaks alapítójának

Vágólapra másolva!
Az Ecuador londoni nagykövetségén menedéket kérő Julian Assange aggasztóan lefogyott. Az ecuadori külügyminiszter szerint mindenképpen orvosra van szüksége.
Vágólapra másolva!

Ecuadort aggasztja Julian Assange egészségi állapota, ezért arra kéri a brit hatóságokat, tegyék lehetővé neki, hogy felkereshessen egy londoni kórházat, és az orvosi vizsgálat után biztonságban visszatérhessen a latin-amerikai ország londoni nagykövetségére.

Marco Albuja Martínez ecuadori külügyminiszter-helyettes szerdán moszkvai látogatása alkalmával azt mondta, hogy a WikiLeaks internetes oldal alapítója szemmel láthatóan lefogyott, ezért aggódnak egészségi állapota miatt. "Ha megbetegszik, választanunk kell két lehetőség közül: a nagykövetségen fogjuk kezelni vagy kórházba szállítjuk" - mondta Martínez egy orosz rádiónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy nagyon komoly helyzetről van szó, amely sértheti Assange emberi jogait.

A 41 éves ausztrál június 19-e óta Ecuador londoni nagykövetségén talált menedéket a brit igazságszolgáltatás által elrendelt, Svédországnak történő kiadatása elől, és azóta is a dél-amerikai ország képviseletén tartózkodik. Politikai menedékjogot kért a dél-amerikai országtól, mert attól tart, hogy Svédország, amely más ügyben a kiadatását kérte, átadja az Egyesült Államoknak, ahol halálra ítélhetik, mert 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra a WikiLeaks honlapon, mérhetetlen kárt okozva Washingtonnak.