Fittyet hánynak a bírságra a felvidéki magyarok

Vágólapra másolva!
Már a második bírságot szabja ki a szlovák rendőrség arra a felvidéki magyarra, aki a felszólítás ellenére sem adta le szlovák iratait a magyar állampolgárság felvétele után. Két másik magyar szintén kapott hasonló felszólítást, de nem tesznek neki eleget, mert alkotmányellenesnek tartják a szlovák állampolgársági törvényt.
Vágólapra másolva!

Újabb bírsággal sújtotta a lévai járási rendőrkapitányság Gubík Lászlót, a magyar állampolgárság felvételét nyilvánosan vállaló egyik felvidéki magyart, amiért nem adta le érvénytelennek nyilvánított személyi igazolványát. Gubík Lászlót két hete beidézte a rendőrség, hogy adjon magyarázatot arra, miért nem adta le személyi igazolványát többszöri felszólítás ellenére sem. Ezúttal sem tett eleget a felszólításnak, és ezért 33 eurós bírságot róttak ki rá.

Október elején hasonló idézést kapott a lévai járási rendőrkapitányságtól Gubík László két sorstársa, Dolník Erzsébet és Kassai Gyula is. Mindhárom idézésben - a szlovák állampolgársági törvény és a személyi okmányokról szóló jogszabály alapján - kötelességszegés szerepelt.

Az indoklást mindhárman alaptalannak minősítették, és az idézésnek nem tettek eleget, viszont levélben közölték álláspontjukat a rendőrkapitánysággal. Ebben hangoztatták, hogy semmilyen jogszabályt nem sértettek meg, a szlovák állampolgársági törvényt pedig alkotmányellenesnek tartják, így véleményük szerint nem veszíthették el szlovák állampolgárságukat.

Gubík László elmondta, ez már a második bírság, amelyet kiróttak rá azért, mert nem adta le a személyi okmányait. Az előzőt sem fizette ki, ezt sem fogja, és fellebbezést fog benyújtani a határozat ellen - tette hozzá. Dolník Erzsébet az MTI-nek elmondta: ő egyelőre nem kapott hasonló határozatot a rendőrségtől, de feltételezi, hogy azt a napokban neki is kézbesítik. Közölte, hogy ő is fellebbezni fog.