Nem tartott sokáig a szíriai tűzszünet

Vágólapra másolva!
A Damaszkuszt Aleppóval összekötő autópálya mellett, egy katonai bázisnál volt lövöldözés.
Vágólapra másolva!

Megszegték a tűzszünetet Szíriában péntek délelőtt a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autópálya közvetlen közelében, egy katonai bázisnál - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet. Az OSDH állítása szerint a fegyveres felkelők megpróbálták átvenni az ellenőrzést a kormányerőkhöz tartozó létesítménynél, amire a szíriai hadsereg egy közeli falu elleni tüzérségi támadással válaszolt. Ez volt a csütörtök éjfélkor életbe lépett négynapos fegyvernyugvás első komolyabb megsértése - emelte ki a londoni székhelyű szervezet.

A hadsereg csak csütörtök késő délután jelentette be, hogy elfogadta a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha idejére, péntek reggeltől hétfőig. A katonaság azt is jelezte ugyanakkor, hogy fenntartja a jogot a visszavágásra, ha "a terroristák" megtámadják, vagy ha megpróbálják kihasználni a fegyvernyugvást pozícióik javítására, erősítés bevonására vagy lőszer beszerzésére, és akkor is, ha a szomszédos országok átengedik határukon a terroristákat.

A reggeli imát vezető imám az erőszak beszüntetéséért emelt szót, és azt sürgette, hogy maguk a szíriaiak "építsenek új Közel-Keletet", ne pedig "az iszlám és Szíria ellenségei".