Tétlenül nézte a CIA az amerikai nagykövetség elleni támadást

2012.10.26. 21:00

Az amerikai hírszerzés emberei közelről figyelték az USA bengázi nagykövetségének megtámadását, és bár többször kértek katonai segítséget, azt a parancsot kapták felettesüktől, hogy ne avatkozzanak közbe.

Órákig hiába kértek katonai támogatást feletteseiktől azok a CIA-ügynökök, akik Bengáziban mintegy másfél kilométerről figyelték az amerikai konzulátus elleni támadást - közölte pénteken, exkluzív forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Központi Hírszerző Ügynökség emberei, akik a képviselet közelében lévő épületben tartózkodtak, kétszer maguk is azt az utasítást kapták, hogy ne avatkozzanak bele a harcokba. Tyrone Woods, a haditengerészet volt kommandósa - aki maga is életét vesztette az incidensben - azonban megtagadta a parancsot, és legalább két társával együtt a konzulátuson lévők segítségére sietett.

Az akkor már lángokban álló konzulátusnál a CIA épületéből érkező mentőcsapat a Fox szerint tűzharcba keveredett, majd evakuálta az épületben rekedteket, és kihozta Sean Smith informatikus holttestét is. Miután Chris Stevens nagykövetet nem találták, éjfél körül visszatértek a CIA-épületbe. Ekkor ezt az épületet is támadás érte, és a bennlévők ismét katonai támogatást kértek, amelyet a felettesek megint megtagadtak. Az épület tetejéről a csapat legalább egy tagja nehézgéppuskával viszonozta a tüzet.

Bengázi és a központ között a kommunikáció mindvégig kifogástalanul működött. A CIA emberei abban bíztak, hogy a 775 kilométerre található, szicíliai (sigonellai) haditengerészeti légi bázisról átküldenek a megsegítésükre egy Spectre típusú helikoptert, amelyet kifejezetten a szárazföldi harcok támogatására használnak amerikai különleges egységek. A Fox úgy tudja, hogy a tűzharc a CIA-épületnél négy órán át tartott, eközben pedig két különleges egységet várakoztattak.

Gyorsan lezajlott a támadás

Leon Panetta védelmi miniszter a Pentagonban csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a katonai vezetésnek a bengázi terrortámadás idején nem állt rendelkezésére elegendő információ, és azért nem küldött egységeket Bengáziba, mert nem akart kockáztatni.

Panetta szerint az amerikai katonai erőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulója miatt harckészültségbe helyezték, de a bengázi támadás néhány óra alatt lezajlott, még mielőtt az amerikai parancsnokoknak lehetőségük lett volna kideríteni, hogy valójában mi is történik a helyszínen.

Szeptember 11-én Bengáziban több tucat fegyveres rohanta meg az amerikai konzulátus épületét. A támadásban négy amerikai életét vesztette, köztük - füstmérgezés miatt - Christopher Stevens nagykövet. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az eset után kijelentette, hogy ő a felelős a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus biztonsági helyzetéért.