Vitalij Klicsko és az igazi nehézsúlyúak

Ukrajna, választások, kampány, Vitalij Klicsko választási plakátokon, UDAR párt
Vágólapra másolva!
Oroszország vagy Európa - leegyszerűsítve ez a nagy tétje a vasárnapi ukrán parlamenti választásoknak. Az elnöklő Viktor Janukovics pártja a legesélyesebb, de ott topog a sarkukban Vitalij Klicsko pártja is, mely épp őket próbálja kiütni a hatalomból.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi parlamenti választás újabb történelmi fordulópontot jelenthet Ukrajna kacskaringós politikatörténetében. A választás tétje, hogy a regnáló elnök, Viktor Janukovics és köre bebetonozza-e magát a hatalomba, vagy az ellenzéknek sikerül visszakormányoznia Ukrajnát a nem túl sikeres harmadik útról, amely sem nem orosz, sem nem igazán európai.

A kemény küzdelemhez szokott ukrán politikusok az ígéreteken túl bulvárral és sztárokkal próbálják megnyerni maguknak a választókat. Viktor Janukovics pártja, a Régiók Pártja például egy popdívát rakott országos listájának második helyére. Az ötven felé tartó, szétplasztikázott, népzenei motívumokkal tarkított popzenét játszó Taiszija Povalijjal valószínűleg az idősödő férfiak szavazatára hajtanak.

Forrás: AFP
Janukovicsék kampányának arca, Taiszija Povalij

De ott van a plakátokon a leghíresebb ukrán focista, Andrej Sevcsenko is, aki az Előre Ukrajna! nevű szervezet pártlistájának vezetője és fő kampányarca. A magát ellenzékinek feltüntető szervezet célja vélhetően a szavazók megtévesztése. A mozgalmat vezető Natalija Korolevszkaja korábban Julia Tyimosenko pártjában politizált, azt megelőzően viszont Janukovics szóvivője volt. Az Előre Ukrajnával! a kampányuk szerint a jelenlegi miniszterelnököt szeretnék elmozdítani a pozíciójából, és Korolevszkaja tagadja, hogy bármi kapcsolat fűzné Janukovicshoz, mozgalma az önálló indulásával és a köztévében kapott bőséges műsoridejével egyértelműen a Régiók Pártja érdekét szolgálja.

Jó esélye van a világhírű bokszoló, Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártjának is, mert a közvélemény-kutatások szerint 18 százalékos támogatottsággal a második helyen állnak a Régiók Pártja mögött. Klicsko az intézményesült korrupció megszüntetése és az európai integráció ígéretével kampányol. Az óriási tiszteletnek örvendő sportoló a kijevi városházán már megmutatta, hogy van érzéke a politikához, hiszen pártjával 15 mandátumot szerzett a városi közgyűlésben. A bebörtönzött Julija Timosenko ellenzéki pártja, a Haza 16 százalékot szerezhet a választásokon, és a kormányváltás érdekében több körzetben megállapodott már Klicsko pártjával a közös jelöltállításban, ami növelheti az ellenzék esélyét.

Forrás: AFP/Viktor Drachev
Vitalij Klicsko választási plakátjai

Lejtős választási rendszer

A választás kimenetele teljesen bizonytalan, ugyanis a kutatások szerint egyik tömörülésnek sem lesz egyedül többsége a törvényhozásban. Janukovicsék tavaly úgy alakították át a választási rendszert, hogy az most egyértelműen a Régiók Pártja felé lejt. Az egyszerű listás szavazásról átálltak a vegyes modellre, megtiltották az ellenzéknek kedvező választási blokkok indulását, és a bejutási küszöböt is öt százalékra emelték a korábbi három százalékról. Az új választási törvény alapján 225 egyéni körzetből és 225 listás helyről kerülnek be a képviselők a kijevi parlamentbe, ami szintén kedvez a helyben erős, jól beágyazott Régiók Pártjának.

Janukovicsék a hatalmi ágak megszállása mellett a még mindig jelentős befolyással rendelkező tévéket is irányításuk alá vonták. Például az egyik legnépszerűbb független televíziótársaság sugárzási engedélyét megtagadták, és a kábelszolgáltatók kínálatából is fokozatosan töröltették a csatornát. Ezzel párhuzamosan az állami televízióban csak Janukovics-párti üzeneteket lehet hallani, az ellenzéknek csak nagyon kevés lehetősége van a tévés szereplésre.

"Stabilitás és jólét" - szól a Janukovics-féle Régiók Pártja választási szlogenje, amely elsősorban az ország keleti felén élő orosz nemzetiségű választópolgárok szavazataira építi populista-pragmatikus politikáját, de közben Janukovicsnak ellentmondásos a viszonya Oroszországgal. Az elnök minden alkalmat megragad arra, hogy megpróbálja lemosni magáról a Kreml-pártiságot, de több olyan döntése is volt, amely az oroszoknak kedvez.

Európa, Oroszország és Kína között

Janukovics nyilatkozataiban elkötelezett az európai integráció mellett, elnöksége alatt állapodott meg Ukrajna és az Európai Unió az egyik legfontosabb szabadkereskedelmi egyezmény aláírásáról. Ukrán oldalról ugyan már aláírták az egyezményt, az EU viszont a bebörtönzött ellenzéki vezető, Julija Timosenko szabadon bocsátásához kötötte a szerződés elfogadását. Timosenko viszont - az elnök ígérete ellenére - továbbra is börtönben van, ezért a szerződés aláírása még várat magára, pedig Ukrajnának nagy szüksége volna egy kis gazdasági pezsgésre.

Forrás: AFP/Genya Savilov
Sevcsenko kampányol

Janukovics azzal a fenyegetéssel próbálja meg sürgetni az európai vezetőket, hogy Oroszország felé fordítja az országot, de a fenyegetőzésének erejét gyengíti a Foreign Policy szerint, hogy Vlagyimir Putyin nyári ukrajnai látogatásán alig akart találkozni Janukoviccsal. Az oroszok hosszú távú célja az, hogy a lehető legközelebb kerüljenek Kelet-Európához, és kiterjesszék gazdasági és politikai befolyásukat a régióra. Janukovics azonban ódzkodik az orosz vámunióhoz való csatlakozástól, ami Ukrajna szinte teljes gazdasági egyesülését jelentené Oroszországgal. Janukovics egy harmadik lehetőséget is próbálgat: rendszeresen jár Kínába, hogy dollármilliárdos befektetésekkel pörgesse fel az IMF segítségére szoruló ország gazdaságát, de az ukrán szabályozás merevsége még a kínaiaknak is sok volt, így egyelőre ebből sem látszik még semmi, így a stabilitás és a jólét egyelőre legfeljebb csak ígéret lehet a Régiók Pártja kampányában.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Timosenko pártjának plakátja

Janukovics pártja a felmérések szerint 20-23 százalékon áll, ezért a kormányzati többség megteremtéséhez szüksége lehet egy vagy több koalíciós partnerre is. A Régiók Pártja eddig a kommunistákkal és egy másik, azóta lemorzsolódott agrárpárttal kormányzott. A kommunisták 10-15 százalékra számíthatnak a választásokon, így ők továbbra is partnerek lehetnek egy esetleges koalícióban.

További új szereplőként bekerülhet a törvényhozásba az ukrán szélsőjobboldali párt, a Szvoboda, amely akár a mérleg nyelve is lehet a vasárnapi választásokon. A parlamenti küszöb környékén táncoló, náci hangulatú jelképekkel operáló, rasszista Szvoboda a kampányban visszafogta magát, és választási megállapodást kötött a Hazával, elemzők szerint viszont azt sem zárható ki, hogy a Régiók Pártjával fog együttműködni.

A pártok nemcsak ígéretekkel próbálják megszerezni a választókat, hanem egy egészen egyszerű módszerrel is: "klónokat" indítanak a választásokon. Nem egy olyan körzet van, ahol az ellenzék és a kormánypárt ugyanolyan névvel indít jelöltet az ellenfél jelöltjével szemben. A Polemika nevű ukrán portál több ilyen esetet is idéz, de a legextrémebb talán a 91-es számú kijevi választókörzetben van, ahol két Bojko nevű jelölt indul két Poplavszkij ellen.