Földrengés, cunami Kanada partjainál

Vágólapra másolva!
Nagy erejű földrengés rázta meg Kanada nyugati partvidékét, szökőár is indult.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű, 7,7-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint szombaton éjszaka Kanada nyugati partvidékét, a Queen Charlotte-szigetek térségét - jelentette az amerikai földtani intézet. A földmozgás fészke a Brit Columbia tartományban fekvő kikötővárostól, Prince Ruperttől 198 kilométerre dél-délnyugatra volt, csaknem tíz kilométeres mélységben.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ a földrengés után nem sokkal még azt közölte, hogy szökőár veszélye nem áll fenn, viszont a helyi meteorológiai szolgálat több körzetre szökőárriadót rendelt el. Később a cunami-előrejelző központ is szökőárriadót rendelt el a Csendes-óceánban jóval délebbre fekvő Hawaii-szigeteken.

A rengés után néhány órával 46 centiméter magas szökőár érte el a Queen Charlotte-szigetekhez tartozó Langara-szigetet - közölték Brit Columbia kanadai tartomány hatóságai. Az Alaszka délkeleti részén lévő, Craig tengerparti faluban 10 centiméteres vízszintemelkedést mértek.

Az első jelentésekben károkról és áldozatokról nem érkeztek hírek. A nagy erejű földmozgás után néhány perccel regisztráltak egy 5,8-es utórengést is.

Kanada csendes-óceáni partvidékén körülbelül ezer rengés történik évente, köztük többtucatnyi erősebb földmozgás.