Történelmének legnagyobb viharára készül az USA

Sandy hurrikán,  Egyesült Államok keleti partja, USA
Vágólapra másolva!
Hét évtizede nem látott áradásokat eredményezhet az USA keleti partvidékén a Sandy hurrikán nevű szupervihar, amely miatt 375 ezer ember evakuálását rendelték el New Yorkban. Amerikában már 3200 repülőjáratot töröltek a Sandy miatt, de az Európából érkező gépek menetrendje is fel fog borulni.
Vágólapra másolva!

A Sandy hurrikán legkorábban hétfőn este éri el az USA keleti partját, és több tízmillió embert érinthet. A viharzóna olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. A hurrikánerősségű szelek a magtól számított 280 kilométer sugarú körben tombolnak, az ezt övező trópusi vihar átmérője pedig mintegy 1670 kilométer (ez nagyjából megfelel a Budapest-Párizs távolságnak). Az USA nemzeti hurrikánközpontjának előrejelzései alapján a hurrikán 100-120 kilométer per órás sebességgel éri majd el New Yorkot és környékét, a tenger vízszintjét pedig akár tíz méterrel is megemelheti.

Michael Bloomberg New York-i polgármester vasárnap 375 ezer ember kitelepítését rendelte el az elővigyázatossági intézkedések részeként: az illetőknek a metropolisz áradással fenyegetett részeiről kell távozniuk. "Ez egy komoly és veszélyes vihar lesz" - mondta Bloomberg. Kijelentette, hogy nem tartóztatják le azt, aki nem veti magát alá a kötelező evakuálási parancsnak, de "önzőnek" nevezte azokat, akik nem kívánják végrehajtani az utasítást. A rendőrség hangosbemondókkal fogja távozásra felszólítani az érintett városrészek lakosait.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson
Bedeszkázott üzletek néznek farkasszemet Sandyvel

Vasárnap estétől leáll a New York-i tömegközlekedés. A szél miatt ugyanis a megszokott, a hétfői teliholdkor amúgy is magas dagályt 3,4 méterrel felülmúló árhullám érheti el a metropoliszhoz közeli partokat. New Jersey államban megkezdték a felkészülést a vasúti közlekedés felfüggesztésére.

Üres az ásványvizes polc

A Washington környékén élőket is figyelmeztették a hatóságok a közelgő hurrikán veszélyeire. A készülődésre jellemző, hogy az [origo] tudósítója azt tapasztalta az egyik szupermarketben, hogy szombat estére teljesen kiürült az ásványvizes polc, pedig mindig tele szokott lenni. A közlekedésben már most fennakadások vannak - töröltek vonat- és repülőjáratokat -, és várhatóan az iskolák is zárva lesznek a hét elején. Az áramszolgáltató automata hívásokban figyelmezteti az ügyfeleket, hogyha bármilyen problémát tapasztalnak, vagy a vihar miatt megrongálódott vezetékeket látnak, akkor jelezzék a cégnek.

A hurrikán befolyásolja a végéhez közeledő elnökválasztási kampányt is. Mitt Romney és Barack Obama is lemondta a vasárnapra, illetve hétfőre tervezett kampányrendezvényeit Washington környékén. Maryland államban eközben hatalmas sorok alakultak ki azokon a helyeken, ahol előzetesen lehet szavazni. Tudósítónknak többen azt mondták, a közelgő hurrikán miatt döntöttek úgy, hogy eljönnek szavazni a november 6-i hivatalos szavazási nap előtt.

Szükségállapot több államban

A Sandy egy 1-es erősségű hurrikán, ami a leggyengébbnek számít a hurrikánok ötös skáláján, a szélsebesség viszont így is meghaladhatja a 120 kilométer per órát - mondta az [origo]-nak vasárnap este az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. A meteorológusok szerint a Sandy a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik, amikor a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.

A vihar miatt több államban szükségállapotot hirdettek, és elrendelték a partvidék lakosságának evakuálását. Az országban eddig összesen 3200 repülőgépjáratot töröltek, és az Eurocontrol arra figyelmeztetett, hogy vasárnap estétől zavarok léphetnek fel az Európa és az Észak-Amerika közötti légi közlekedésben is.

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Stobe
Az emberek alaposan feltöltik a készleteiket

A Sandy hurrikán Connecticut államban várhatóan hét évtizede nem látott áradásokat fog okozni. A szél valószínűleg fákat és villanypóznákat fog kidönteni, ennek következtében kiterjedt területeken szakadhat meg az áramellátás. Több államban hétfőn és kedden zárva tartanak majd az iskolák. A lakosság gyertyát, élelmiszert, vizet és generátorokat vásárol.

A Sandy hurrikán miatt már 66 ember vesztette életét a karibi térségben.