Vágólapra másolva!
Bár Barack Obama és Mitt Romney még ádáz küzdelmet vív egymással, sok amerikai már élt a korai szavazás lehetőségével, és leadta a voksát. Az [origo] tudósítója egy olyan szavazóhelyet keresett fel, ahova a közelgő hurrikán terelte be az embereket, és ugyan szinte mindenki a demokratákat támogatta, előkerült egy nő, akit a mellfogdosó Bill Clinton taszított a republikánusok karjába.
Vágólapra másolva!

"Sandy hurrikán." Ezt a tömör választ adta Marjorie M. Roher helyi önkormányzati tisztviselő arra a kérdésre, hogy vajon miért élnek ilyen sokan a korai szavazás jogával. A Washington külvárosának számító Silver Spring központjában található közösségi épület egyik tágas termében felállított szavazógépekhez ugyanis egymás után irányították az embereket, miközben kinn az utcán több száz méteres sor alakult ki. Roher azt mondta, nem okoz problémát a hatalmas érdeklődés, gördülékenyen halad a szavazás, és senkinek sem kell egy óránál többet várakoznia. Ezt megerősítette az a középkorú pár is, amely fél egykor érkezett a biztonsági őr által felügyelt bejárathoz, és tudósítónknak azt mondták, hogy épp egy órával azelőtt álltak be a sorba.

Fotó: Pethő András [origo]
Hosszú sorban várakoznak a szavazásra a választók

Az előrejelzés szerint a térséget helyi idő szerint hétfőn elérő, Sandy nevet viselő hurrikánnak ekkor még semmi jelét nem lehetett tapasztalni, de a sorban állók közül többen elmondták, hogy a közelgő vihar miatt döntöttek úgy, hogy a várakozás ellenére eljönnek szavazni. "Azért jöttem most, mert hátha elakadások lesznek a vihar miatt" - mondta az utcán várakozó Joanne Thomson, egy másik nő pedig az épületbe való belépés közben közölte, hogy attól tart, a hurrikán miatt törlik a korai szavazásra kijelölt többi napot.

Obama volt az első

Az elnökválasztás hivatalos napja november 6., ekkor a teljes országban szavazhatnak az amerikaiak, egyes államok ugyanakkor lehetőséget biztosítanak korai szavazásra. Közéjük tartozik a Silver Springet is magában foglaló Maryland állam, ahol szombattól jövő csütörtökig lehet előzetesen szavazni. Ehhez nincs szükség semmilyen külön indoklásra, bárki élhet ezzel a lehetőséggel a választásra jogosultak közül.

Mivel az Egyesült Államokban hagyományosan keddenként tartják az elnökválasztást, ezért a korai szavazás intézményének a célja az, hogy azok is biztosan tudjanak szavazni, akik nem tudnák megoldani, hogy épp azon az egyetlen munkanapon menjenek el voksolni. A mostani kampányban ugyanakkor különös jelentőséget is kapott a szavazásnak ez a módja, demokraták és a republikánusok ugyanis kifejezetten buzdították a híveiket arra, hogy ha az államukban van korai szavazás, akkor azt mindenképp használják ki. Barack Obama személyesen is ráerősített erre az üzenetre, amikor már a múlt héten leadta a voksát Chicagóban, és ezzel ő lett az első hivatalban lévő elnök, aki élt a korai szavazás lehetőségével.

A demokraták már az előző elnökválasztáson is buzdítottak az előzetes voksolásra, és látványos eredményeket értek el vele, ennek a tapasztalati előnynek pedig most is láthatók a jelei. Az eddig beérkezett adatok alapján a demokraták jobban állnak a republikánusoknál, bár a különbség most nem olyan nagy, mint négy évvel ezelőtt volt.

Republikánusok idegen területen

Most ugyanakkor nagyobb jelentősége lehet a korai szavazásnak, mint 2008-ban, a verseny ugyanis sokkal szorosabb. A felmérések azt mutatják, hogy országos szinten nagyjából azonos a támogatottsága a két nagy párt jelöltjének, bár az amerikai választási rendszerből fakadó sajátosságok miatt Barack Obamának kicsivel jobbak az esélyei, mint Mitt Romneynak. Az elnököt ugyanis nem közvetlenül választják az amerikaiak, hanem egy úgynevezett elektori testületen keresztül, ahova az egyes államok delegálnak tagokat a népességük arányának megfelelően. Mivel az államok többsége a demokraták vagy a republikánusok stabil hátországának számít, így a választást az dönti el, hogy melyik jelölt tud eredményesebben szerepelni az ingadozó államokban. A felmérések azt mutatják, hogy Obama halvány fölénnyel rendelkezik, de a republikánusok szerint az idő nekik dolgozik, Romney ugyanis az utóbbi hetekben látványosan megerősödött, és képes lesz megfordítani az állást.

Fotó: Pethő András [origo]
Senki nem fogadta el a szórólapot a republikánus aktivistától

A republikánusok elszántságának és lelkesedésének még a Silver Spring-i korai szavazás közben is voltak jelei. Bár egész Maryland állam erős demokrata bázisnak számít, és ez a külvárosi negyedet még azon belül is kemény magként tartják számon, a helyi republikánusokat ez nem tántorította el attól, hogy eljöjjenek győzködni a szavazásra készülőket.

"Ez idegen terület" - mondta tudósítónknak Greg Decker, aki egy republikánus röplapokkal telerakott asztalt állított fel a sorban állók mellett. Nem járt túl sok sikerrel, mert - amíg legalábbis tudósítónk ott volt - senki nem akarta elfogadni az általa kínált kampányanyagot, és a baseballsapkát viselő középkorú férfi maga is megjegyezte, hogy "az emberek 98 százaléka nem akarja hallani azt, amit mi mondunk". Hozzátette, jogos kérdés, hogy akkor miért is van itt, amire a válasz szerinte az, hogy "azt gondolom, nagy bajban vagyunk". Szerinte Barack Obama veszélyes útra vitte az országot az állami kiadások növelésével és az egészségbiztosítás kiterjesztésével. "Az ország alapítói nem ezt akarták" - magyarázta a férfi, saját érzéseit pedig úgy foglalta össze, hogy "halálra vagyok rémülve".

Clinton és a középiskolás mellek

Deckernek besegített a kampányolásba egy idősebb nő, Katie Holland, aki saját bevallása szerint fiatalon még demokrata volt, de húsz éve elkezdett republikánus jelöltekre szavazni. Az jelentette számára a fordulópontot, amikor 1992-ben Bill Clinton lett az elnökjelölt. "Ő annak a fajtának tűnt, aki diákként a lányok mellét fogdosta a középiskolában" - fogalmazta meg lesújtó véleményét a demokraták körében egyébként rendkívül népszerű egykori elnökről a 60 éves asszony.

Fotó: Pethő András [origo]
Szavazóhely

Silver Spring ugyan szerinte is a legelkötelezettebb demokrata környékek közé tartozik, de hozzátette, a személyes tapasztala az, hogy azért itt sem mindenki Obamát támogatja. Azt mondta, hogy hetente kétszer ki szokott állni egy másik aktivistával a város legfontosabb kereszteződésébe Romney támogatására buzdító táblákkal, és sokan mennek oda hozzájuk azzal a megjegyzéssel, hogy "köszönöm, eddig azt hittem, egyedül vagyok".

Ha vannak is ilyen szavazók Silver Springben, a vasárnapi előzetes szavazáson nem sikerült megtalálni őket, az [origo] tudósítója által megkérdezett választók ugyanis mind azt mondták, hogy Obamát támogatják. Az elnök számára már pusztán az is biztató jelnek számíthat, hogy ilyen sokan hallgattak a korai szavazásra buzdító felszólításra, illetve hogy annak ellenére is tömegek jöttek el szavazni, hogy a helyiek tisztában vannak azzal, az elnökválasztás kimenetelére nem sok befolyása van Marylandnek, az eredmény ugyanis ingadozó államokban fog eldőlni. (Igaz, nemcsak az elnökjelöltekre szavaznak, hanem törvényhozási tagokra, illetve vannak helyi népszavazási kérdések is a szavazólapon.)

Obamára, de vonakodva

A választókkal beszélgetve ugyanakkor érzékelni lehetett némi bizonytalanságot is. "Obamára szavazok, de vonakodva" - mondta Kevin Barquinero, aki kivételesen nem a közelgő vihar, hanem egy jövő héten esedékes üzleti út miatt döntött a korai szavazás mellett. A középkorú férfi közölte, hogy azért vonakodik, mert Obamát tartja a kisebbik rossznak. "Nem csinált semmit, de a másik még rosszabb lenne" - mondta szarkasztikus mosollyal az arcán, majd tudósítónk kérdésére hozzátette, hogy ez csak a saját véleménye, mert a környezetében vannak elkötelezett republikánusok és demokraták is, akik lelkesen támogatják a hozzájuk közel álló jelöltet.

Reményteljesnek és izgatottnak jellemezte a demokrata aktivisták körében uralkodó légkört Joanne Thomson is, aki időnként be szokott segíteni az Obama-kampányba. A választás kimenetelében ugyanakkor ő sem teljesen biztos, legalábbis amikor tudósítónk megkérdezte tőle, hogy milyen eredményre számít, akkor először azt mondta, "hiszem, hogy Obama fog nyerni", majd egy másodperc szünet után kissé idegesen nevetve hozzátette, "remélem, hogy ő fog nyerni".