Hibernálta New Yorkot a Sandy

Vágólapra másolva!
A hurrikán érkezése miatt rendkívüli állapotot hirdettek az amerikai keleti partvidéken, New Yorkban bezárták az iskolákat, a hivatalokat, nem nyit ki a tőzsde sem. Lezárták a metrót, nem járnak a buszok sem, egy lélek sincs a mindig nyüzsgő metropoliszban.
Vágólapra másolva!

Miközben az Egyesült Államok keleti tengerpartját elkezdték lezárni, Barack Obama amerikai elnök is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a Sandy hurrikánt. A vihar miatt több államban is vészhelyzetet hirdettek, iskolákat zártak be, és a tömegközlekedés is akadozik. A hurrikán a nemzetközi légi közlekedést is akadályozza, a BBC legfrissebb beszámolója szerint az Air France, a British Airways és a Virgin Atlantic gépei sem szálltak fel.

A hatóságok rég nem tapasztalt óvintézkedéseket foganatosítottak. A hurrikán az éjszaka mintegy 750 kilométerre volt New Yorktól, és várhatóan keddre virradó éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet.

Hétfőn zárva maradnak a washingtoni szövetségi hivatalok, a Nemzetközi Valutaalap, és felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is. A New York-i tőzsdéken - a korábbi terveket felülvizsgálva - hétfőn még elektronikus kereskedés sem lesz, és elképzelhető, hogy a tőzsdék kedden is zárva tartanak.

Forrás: AFP/Mladen Antonov
Kiürült üzlet New Yorkban

A New York-i értéktőzsdén és az árupiacon, a NYMEX-en megkezdik a készenléti tervek bevezetését, és a nap folyamán fogják csak közölni, hogy mikor folytatódhat a kereskedés. A NYMEX épülete közvetlenül abban a zónában fekszik Manhattanben, amelynek elrendelték az evakuálását a hurrikán miatt.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson
New Jersey partjainál korbácsolja a hullámokat a vihar

A CNN amerikai hírtelevízió szerint hétfőn hajnalban New York olyan volt, mintha hibernálták volna. New Yorkban már vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés. Michael Bloomberg polgármester elrendelte legalább négyszázezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről, a városba pedig a nemzeti gárda egységeit vezényelték. Szakemberek szerint akár három méter magasan is állhat a víz a szóban forgó városrészekben.

Ha Ön az Egyesült Államok keleti partján tartózkodik, kérjük, írja meg tapasztalatait a [email protected] e-mail címre.