Kacsa lehet a Kaczynski gépén talált robbanószer

Vágólapra másolva!
Cáfolta a lengyel katonai ügyészség, hogy robbanószerre utaló nyomokat találtak volna a 2010 áprilisában, Szmolenszk mellett lezuhant lengyel kormánygép roncsain. A balesetben Lech Kaczynski lengyel államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői.
Vágólapra másolva!

Lengyel pirotechnikusok nem találták robbanóanyagok nyomait sem a Szmolenszk mellett 2010 áprilisában lezuhant lengyel kormánygép roncsain, sem a katasztrófa helyszínén - jelentette ki a varsói körzeti katonai ügyészség képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Ireneusz Szelag az ügyet vizsgáló katonai ügyészség nevében cáfolta a Rzeczpospolita című napilap értesülését, amely szerint a roncsokon trotil és nitroglicerin nyomait találták volna a lengyel szakértők. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a robbanóanyagok esetleges jelenléte csak az elmúlt hetekben felvett minták laboratóriumi vizsgálatának záróvéleménye alapján állapítható meg.

A Rzeczpospolita című lengyel napilap kedden arról írt, hogy trotil (TNT) és nitroglicerin nyomait találták meg lengyel pirotechnikusok a kormánygép roncsain. A lap szerint a lengyel ügyészség és a miniszterelnök is ismeri a két hete befejezett helyszíni vizsgálatok eredményét, de a további eljárás ügyében még nem született hivatalos döntés. A lengyel pirotechnikai vizsgálatot a lengyel ügyészség kezdeményezte, kevesellve a halál okának megállapításához az orosz fél által rendelkezésére bocsátott mintákat. Nem fogadta el az orosz záróvéleményt, arra hivatkozva, hogy az nem tesz eleget a szakmai elvárásoknak.

Az egy hónapig tartó újabb helyszíni vizsgálatban az ügyészek mellett a központi bűnügyi laboratórium és a központi nyomozóiroda szakértői vettek részt. Már az első mintavételnél kiderült, hogy mind a repülőgép burkolatán, mind annak belsejében - csaknem 30 ülésen -, illetve a katasztrófa helyszínén is trotil (TNT) és nitroglicerin nyomai találhatók.

A 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájában Lech Kaczynski lengyel államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői.

Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős. A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó eset kivizsgálását, az ügy egyik fontos tanúja a napokban öngyilkosságot követett el.

Mint arról az idén márciusban beszámoltunk, az oroszok azt akarták, hogy Kaczynski elkéssen a katyni mészárlás évfordulóján rendezett megemlékezésről - állítják titkosszolgálati források a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott levélben. Az üzenet szerint az oroszok nem akarták engedélyezni, hogy a lengyel elnök gépe leszálljon a szmolenszki repülőtéren, hogy így akadályozzák a leszállás során végül balesetet szenvedő lengyel államfőt.