Apokaliptikus csapásként érkezett meg a Sandy Amerikába

Vágólapra másolva!
Áram nélkül maradt kórházból menekülő betegek, elöntött metróvonalak és felrobbanó transzformátorállomás kísérte a Sandy hurrikán pusztítását Amerikában keddre virradó éjjel. A vihar hajnali 1-kor érte el az Egyesült Államok partjait, egyelőre 16 áldozatot szedve söpört tovább a szárazföld belsejébe. Összefoglaló az éjszaka eseményeiből.
Vágólapra másolva!

A viharról szóló legfrissebb információkat élő tudósításunkban, itt követheti percről percre.

Ha az USA keleti partján tartózkodik, és személyesen éli át a vihart, kérjük, küldjön fényképet, videót vagy írásos beszámolót a hirugyelet@origo.hu címre!

Közel 60 millió ember rettegte át a keddre virradó éjszakát az Egyesült Államok keleti partvidékén, ahol magyar idő szerint hajnali 1-kor ért partot a pusztító Sandy hurrikán. A vihar ugyan nem váltotta be a legsötétebb félelmeket, és nem változott szuperviharrá, de 150 kilométeres széllökéseivel így is hurrikánokat megszégyenítő pusztítást végzett.

Sandy egyelőre elkerülte a találkozást a szárazföld belseje felől érkező fronttal, amely tovább növelte volna az erejét, így szupervihar helyett poszttrópusi viharrá minősítették vissza; ez ugyanakkor nem akadályozta meg abban, hogy halált és pusztítást hozzon a keleti part államaira, köztük New Yorkra, New Jerseyre, Pennsylvaniára és Delaware-re is. A viharban amerikai és brit televíziók jelentése szerint már legalább 16 ember vesztette életét, az anyagi károk felmérése pedig még meg sem kezdődött.

Bár a vihar központja New Jersey államban, Atlantic Citytől 40 kilométerre ért partot, a legtöbb halottat mégis New York államban követelte. Itt a reggeli adatok szerint legalább öten haltak meg, más államokban 1-2 ember veszett oda. A halálesetek legtöbbször azért történtek, mert a viharos szél fákat döntött az emberekre vagy házaikra. Volt azonban olyan is, aki szívinfarktust kapott az evakuálás alatt, és olyan, aki a vízzel elárasztott úton szenvedett halálos autóbalesetet.

Forrás: AFP/NASA GOES Project
Partot ért (a képre kattintva galéria nyílik)

Rekordméretű áradások

A Sandy hurrikán elsősorban nem a szélerősségével okozott pánikot a part menti városokban, noha a viharban egy New York-i épület homlokzata is összeomlott. Az igazi pusztítást inkább az okozta, hogy a vihar jelentősen megnyomta az Atlanti-óceánt, és méterekkel felduzzasztotta a part menti vizeket, valamint a városokat átszelő folyókat is. Az áradás miatt a New Yorkot átszelő Hudson folyó több mint 5 métert emelkedett, és elöntötte New York alacsonyabban fekvő részeit. Víz alá került Atlantic City és Philadelphia egy része, és több másik part menti nagyváros is.

A közelgő áradásra az amerikai hatóságok előre felkészültek, a városokban kitelepítési zónákat alakítottak ki, ahonnan a lakosok kötelesek voltak hétfő este 7-ig (magyar idő szerint éjfélig) elmenekülni. A városok tömegközlekedése is leállt, hogy a metrószerelvényeket és buszokat biztonságba helyezzék, a vízzel elöntött területeken pedig áramtalanították az utcákat. Az elővigyázatossági intézkedések mégsem bizonyultak elegendőnek: sokan a felszólítás ellenére sem hagyták el otthonukat, vagy a tomboló vihar közepén is kimentek az utcákra.

Az áradás New Yorkban minden korábbi rekordot megdöntött, a Manhattan déli csücskében található Battery Parkban több méter magasan hömpölygött az ár. A víz elárasztotta az utcákat, irodaházak és felhőkarcolók bejáratait vette körbe, és autókat ejtett csapdába az utakon. A kiöntő Hudson folyó elárasztotta az egyik New York-i metróvonal alagútját és állomásait is, a városi közlekedési hatóság által közreadott képeken látszik, ahogy a víz liftaknán keresztül vízesésként zubog alá az állomás területére. Szintén vízeséssé vált a 2001-es támadásokban lerombolt World Trade Center helyszíne, a Ground Zero. Egy ideig pletykák keringtek arról, hogy a New York-i tőzsde épületében is méteres víz áll, de ezt később a tőzsde szóvivője cáfolta.

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Elárasztott irodaház (a képre kattintva galéria nyílik)

Hatalmas robbanás, áram nélkül maradt kórház

Az áradás miatt reggelig közel 6 millió ember maradt áram nélkül a keleti parton. New York államban legalább 1,5 millió ember, a többi érintett államban pedig államonként néhány százezer ember töltötte sötétben az éjszakát: egy New Jerseyben élő magyar az [origo]-nak azt írta, hogy néhány lakásban házi generátorok berregtek, de az emberek többsége gyertyafénynél virrasztott. Elsötétült a Fehér Ház, ahogy Manhattan déli része is, sötét és világos félre vágva ketté New York szívét.

Az elektromos hálózatban így is sok problémát okozott a vihart. Michael Bloomberg, New York polgármestere egy késő esti sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy leszaggatott vezetékek okoztak tüzeket a városban, és az elöntött utakon heverő kábelek az emberekre is veszélyesek. Magyar idő szerint kora hajnalban New York központjában egy hatalmas robbanás is történt, amely előbb narancsos tűzzel égett, majd többször felvillanó, éles fehér fénnyel vakította el a várost. Meg nem erősített hírek szerint egy transzformátorállomás vagy kisebb erőmű robbanhatott fel.

Az áramszünetek miatt közben elektromosság nélkül maradt New York egyik kórháza, a New York University Hospital is, ahol hiába voltak bekészítve tartalék generátorok, a vészhelyzetre tartogatott rendszer felmondta a szolgálatot. Ezért a vihar közepén a kórházi személyzetnek vaksötétben kellett 250 beteget és gyereket evakuálnia a kórházból, és más intézménybe szállítani: az estről beszámoló amerikai televíziók szerint drámai pillanatokat éltek át a kórház betegei és dolgozói is.

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton
Kivezényelt katona New York központjában (a képre kattintva galéria nyílik)

Félóránként tízezer riasztás

Michael Bloomberg New York-i polgármester az éjszaka folyamán többször is tartott sajtótájékoztatót, amelyeken szinte könyörgött az embereknek, hogy tartsák be a hatóságok felhívásait. Nagy gondot okozott ugyanis, hogy a 911-es segélyszámot elárasztották a hívások, félóránként 10 ezer hívást kaptak a hatóságok. A polgármester arra kérte az embereket, hogy csak életveszély esetén hívják a hatóságokat, mert aki fakidőlés vagy egyéb halasztható probléma miatt zaklatja őket, az potenciálisan életveszélyben lévő polgárok elől rabolja el a mentők és tűzoltók idejét.

A másik gondot az utakon ragadt kocsik jelentették. Bár Bloomberg többször elmondta, hogy a menekülés ideje lejárt, és most már mindenki zárkózzon be az otthonába, sokan mégis nekivágtak az utaknak, majd elakadtak a kocsijukkal. Ezek az autók pedig a mentők és tűzoltók elől zárták el az utakat - mondta a polgármester.

Egyelőre nem tudni, hogy az áram nélkül maradt, elárasztott városokban mikor állhat helyre az élet. New Yorkban egyelőre fel sem merül, hogy újraindítják a tömegközlekedést, és az elektromos hálózat visszaállításának időpontjáról is csak találgatások vannak. Magyar idő szerint délelőtt 11-re várhatóan az áradás visszahúzódik ugyan, délebbre, Washington környékén azonban a heves esőzések miatt még később, napok múlva is kiönthetnek a folyók. A part menti államokban ezért továbbra is rendkívüli állapot van érvényben, az emberek pedig tartós élelmiszereket felhalmozva várják a katasztrófahelyzet végét.