Vágólapra másolva!
Zavarba ejtően hasonló álláspontot képviselnek az amerikai keresztény konzervatívok és az iszlám fundamentalisták a nőkről, legalább is ez derül ki azokból a megszólalásokból, amelyet egy amerikai internetes oldal gyűjtött össze.
Vágólapra másolva!

Az amerikai választási kampány egészen meghökkentő mondatokat hoz ki a posztokra hajtó politikusból. A republikánus táborban a jelöltek sokszor annyira próbálnak megfelelni a konzervatív keresztény szavazók vélt vagy valós elvárásainak, hogy a megnyilatkozásaikkal a száz évvel ezelőtt időket hozzák vissza.

Legutóbb Richard Mourdock indianai szenátorjelölt vitte ilyen bizarr időutazásra a hallgatóságát, amikor kijelentette, hogy "isten szándéka szerint való", ha egy nő nemi erőszak közben esik teherbe. A republikánusok elnökjelöltje, Mitt Romney támogatta ugyan az indianai politikust, ezek után azonban a saját érdekében kénytelen volt elhatárolódni tőle.

Forrás: AFP/Getty/Scott Olson
Romney (balra) is elfordult Mourdocktól

Korábban Tom Smith pennsylvaniai szenátorjelölt fejtette ki a véleményét ugyancsak a nemi erőszak kérdésében, és szintén sikerült a címlapokra kerülnie vele. A republikánus politikus szerint ugyanis a nemi erőszak olyan, mintha házasságon kívül születne gyereke egy nőnek, legalább is az apa ugyanolyan helyzetben van.

Több mint két hónappal ezelőtt pedig a Missouri állam szenátori posztjáért induló republikánus Todd Akin dobta be ismét a köztudatba azt az egyébként sokat emlegetett elméletet, hogy a valódi nemi erőszak áldozatai nem esnek teherbe. Egy kampányvitában ugyanis arról beszélt, hogy a női testnek vannak olyan lehetőségei, amelyek megakadályozhatják a nemi erőszak utáni teherbeesést.

Forrás: AFP/Getty/Whitney Curtis
Todd Akin szerint nem lehet teherbe esni a nemi erőszaktól

A bigott mondatok özönét feldolgozni próbáló Slate.com internetes oldal eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha ezeket a megnyilvánulásokat összehasonlítanák az iszlám fundamentalisták hasonló témájú megnyilatkozásaival. Arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy elég komoly az átfedés a két csoport világnézetében, és a megnyilvánulásaik is zavarba ejtően hasonlítanak egymásra. Ön meg tudja állapítani, hogy az alábbiakban iszlám fundamentalista vagy konzervatív keresztény mondatát olvassa-e? (Cikkünk végén olvashatja a megoldásokat.)

1. "Úgy neveljétek fel a lányaitokat, hogy legyen modoruk, különben már a házasságuk első hetének válás lesz a vége."

2. "A radikális feministáknak sikerült aláásniuk a hagyományos családot."

3. "Azt a gyereket, aki nem tiszteli a szüleit, végleg el kell távolítani a társadalomból, hogy minden gyerek példát kapjon arról, mennyire fontos a szülők iránti tisztelet. A lázadozó gyerekek halálbüntetését pedig komolyan kell venni."

4. "A nők fegyvere a csábítás és a kísértés."

5. "A nőket a természet egyszerűen nem ruházta fel ugyanolyan céltudatos ambícióval (mint a férfiakat)."

6. "Egy lány olvashat hasznos könyvet, elkészítheti a házi feladatát, jótékonykodhat, és olyan dolgokkal töltheti az idejét, amelyek a hasznára válhatnak ebben a világban és a túlvilágon is ahelyett, hogy a saját vágyai kielégítésén gondolkodna."

7. "Egy nő ereje a férfiak elcsábításának a képességében rejlik."

8. "A nők nem tudják kezelni a hatalmat. Nincs meg bennük ez a képesség. A valódi és igazi hatalom az Istentől jön, és Isten az, aki a férfinak hatalmat és fennhatóságot adott a felesége felett."

9. "Olyan, mintha lenne egy virágod, egy rózsád. Öntözöd és otthon nevelgeted magadnak, hogy néha ránézz és megszagold. Nem arra van, hogy kividd a házból, és mások is megszagolják."

(A megoldások: 1. Abu Hamza fundamentalista imám, akit az al-Kaida terrorszervezet támogatása miatt állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban, 2. Rick Santorum, volt pennsylvaniai szenátor és elnökjelölt, 3. Charlie Fuqua, republikánus képviselőjelölt Arkansas államban, az Isten törvénye: Az egyetlen politikai megoldás című könyv szerzője, 4. Tajeddin Hilali ausztráliai szunnita vezető, 5. Pat Buchanan politikai kommentátor, 6. Juszuf al-Karadhavi egyiptomi iszlám teológus, aki a nők maszturbálásának a veszélyeiről nyilatkozott a katari tévében, 7. Dr. Ahmed al-Tajjeb, az al-Azhar Egyetem elnöke, Egyiptom volt főmuftija, 8. Jesse Lee Peterson tiszteletes, népszerű keresztény fundamentalista lelkész. 9. Szijed Gaijszuddin tálib oktatási miniszter, akit arról kérdeztek, miért kell otthon tartani a nőket.)

Forrás: AFP/Greg Wood
Tajeddin Hilali szerint a nők fegyvere a csábítása és a kísértés