Eltűnt egy aranyszállító hajó az orosz Távol-Keleten

Vágólapra másolva!
Mintegy 700 tonna aranyércet szállított az az orosz teherhajó, amely vasárnap nyom nélkül tűnt el Oroszország távol-keleti részén. A szállítmányt hiába keresték hajók és repülők is, senki nem tudja, mi lett vele.
Vágólapra másolva!

Nyoma veszett egy aranyércet szállító orosz teherhajónak az ország távol-keleti partjainál - jelentették az illetékes orosz hatóságok. Az Amurszkaja teherhajó összesen 700 tonna aranytartalmú ércet szállított, és 9 fős legénység tartózkodott a fedélzetén, bár különböző források 11, illetve 8 eltűnt embert emlegetnek.

A hajót utoljára vasárnap látták, az orosz távol-keleti szállítási hatóság pedig hétfőn erősítette meg az eltűnését - írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A hatóság közleménye szerint az Amurszkaja a Kamcsatka-félsziget és Ázsia keleti pereme között található Ohotszki-tengeren tűnt el, amikor Kiran kikötőjéből Ohotszkba tartott arannyal megrakva.

A hajó az eltűnése előtt vészjelzést adott le a Santar-szigetek mellett, az Ohotszki-tenger délnyugati részén. A vészjelzésre egy tankerhajó sietett a helyszínre, de a megjelölt ponton már nem találta meg a teherhajót. A kutatásba a tanker mellett egy repülő is csatlakozott, de egyelőre nem sikerült kideríteni, mi történhetett az Amurszkajával, a keresést pedig a rossz időjárási körülmények is nehezítik.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint az eltűnt hajó egy orosz bányászati céghez, a Polymetal Internationalhoz tartozott. A hírügynökségnek a szentpétervári cég azt írta, hogy a rakományért minden felelősség a szállítóhajó üzemeltetőjét terheli. A Bloomberg szerint azonban a több száz tonna érc elvesztése valószínűleg így sem rengetné meg a céget.

Bár első hallásra elképesztően soknak tűnik, a Bloomberg által megszólaltatott szakértő szerint a 700 tonnányi aranyérc mindössze 800 000 dollárt (175 millió forintot) tesz ki. A 700 tonnányi rakománynak ugyanis csak töredéke a tiszta arany, amelyet az érc feldolgozásával, hosszadalmas munkával lehet kinyerni belőle.