Obama kárfelmérést tartott a Sandy pusztítása után

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a kormány, a szövetségi katasztrófaelhárítás és a haditengerészet eszközeivel fognak neki a helyreállítási munkáknak a Sandy hurrikán okozta pusztítás után; és nem tűri, hogy bürokratikus akadályok gátolják a munkálatokat. Az elnök New Yorkba is el akart látogatni, de az ottani polgármester ezt elutasította, mondván, a viharkárok eltakarítása nagyon lefoglalja.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szerdán Chris Christie New Jersey-i kormányzó társaságában helikopterrel, gépkocsival és gyalog megtekintette Atlantic City környékét, ez az a város, amelynek közelében a Sandy hurrikán elérte az amerikai szárazföldet. (A hurrikán pusztításáról szóló cikkeinket itt olvashatja el.)

A republikánus Christie kormányzó, aki aktív támogatója pártja elnökjelöltjének, Mitt Romneynak, ezúttal is elismerően nyilatkozott Obamának a katasztrófaelhárításban játszott szerepéről. Obama ígéretet tett arra, hogy a kormány a szövetségi katasztrófaelhárítás (FEMA) a hadsereg és a haditengerészet eszközeit is igénybe véve, mindent megtesz az élet normalizálása érdekében. Elmondta: nem tűri, hogy a mentést bürokratikus akadályok nehezítsék. Az elnök szavai szerint munkatársainak negyedórán belül vissza kell hívniuk a megoldási javaslattal a tőlük segítséget kérő helyi vezetőket.

A New York-i polgármesternek nincs ideje Obamára

A kormányzóval ellentétben New York független polgármestere, Michael Bloomberg elutasította a metropolis meglátogatására vonatkozó elnöki ajánlatot. Bloomberg indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lefoglalja. A polgármester úgy vélekedett, hogy az elnök által felkeresett New Jersey az egész régiót képviseli, és "nagyon hasznosnak" nevezte a FEMA segítségét.

Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója szerdán kijelentette: kérni fogja a szövetségi kormányt, hogy 100 százalékban térítse meg a helyi mentési és helyreállítási munkálatok költségeit. A kormányzó levelet intézett Obama elnökhöz, amelyben az állította, hogy az első becslések szerint az államot 6 milliárd dollárnyi veszteség érte.

Barack Obamával ellentétben Mitt Romney szerdán már visszatért a választási kampányhoz. A republikánus politikus a floridai Tampában járt, és a megszokottnál kevésbé vádló stílusban szónokolt. Csütörtökön, öt nappal a választások előtt az elnök is visszatér a választási küzdelembe.

Több mint 100 áldozat, 20 milliárdos kár

A Sandy halálos áldozatainak száma szerdára 62-re emelkedett az Egyesült Államokban, Kanadában pedig életét vesztette egy szolgáltató cég alkalmazottja, aki egy megrongálódott vezeték javításán dolgozott. A vihar a régióban ezzel együtt összesen legkevesebb 130 emberéletet követelte. Csaknem hatmillió amerikai otthonban és üzletben szerdán sem volt áram. Ezek közül mintegy négymillió található New Jersey és New York államban. A károkkal kapcsolatban a leggyakoribb becslés 20 milliárd dollár körül jár.

Szerdán újraindult a kereskedés a New York-i tőzsdéken, és újból járnak a vonatok a központi pályaudvaron. A nagyváros hídjait újból megnyitották a forgalom előtt, több nagyobb alagutat azonban nem. A metrószerelvények négy-öt nap után járnak majd ismét. A metropolisz környéki három nagy repülőtér közül már csak a LaGuardia nem üzemel. Bloomberg polgármester bejelentette, hogy csütörtökön elmarad ugyan az NBA kosárlabda-bajnokság nyitómérkőzése, de vasárnap a világ legnagyobb hosszútávfutó-versenyét, az éves New York City Marathont meg fogják rendezni.