Obama mellett a New York-i polgármester

Vágólapra másolva!
Michael Bloomberg, New York független polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy Barack Obama demokrata elnök újraválasztását támogatja. A polgármester ugyan 2004-ben még a republikánus George W. Busht támogatta, de szerinte a demokrata Obama többet tesz a klímaváltozás ellen.
Vágólapra másolva!

Barack Obama újraválasztását szeretné Michael Bloomberg, aki a döntését a klímaváltozás fontosságával indokolta. Szerinte ezt különösen kiemeli az a csapás, amelyet New York városának a hét elején a Sandy poszttrópusi ciklon miatt kellett elszenvednie.

A polgármester kijelentette, hogy Obama jelentős lépéseket tett a szénfelhasználás csökkentése érdekében, míg republikánus kihívója, Mitt Romney feladta korábbi pozícióit, pedig massachusettsi kormányzóként még elismerte a klímaváltozás elleni harc jelentőségét.

Bloomberg állásfoglalása azért okozott meglepetést, mert a polgármester kedden még elutasította, hogy az elnök meglátogassa a vihar sújtotta várost. Indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lekötötte a város kapacitásait. Bloomberg az általa birtokolt Bloomberg News véleményrovatában nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a hét elejei vihar valóban a klímaváltozás eredménye lehet-e, de rámutatott: "Annak a veszélye, hogy ez így lehet - figyelembe véve az e heti pusztítást - azonnali cselekvésre kell, hogy késztesse választott vezetőinket."

2004-ben még a republikánusokat támogatta

Barack Obama - akinek a 2008-ban megígért környezetvédelmi reformja nem jutott el a kongresszusig - "megtiszteltetésnek" minősítette a polgármester támogatását. Bloomberg, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a Fehér Házért, 2004-ben George W. Bush újraválasztása mellett tette le a voksát, 2008-ben azonban senkit sem támogatott.

Bloomberg támogató állásfoglalásában elítélte Obamát, amiért a 2008-as kampány során tett országegyesítő ígéretei ellenére megosztó elnök volt. Ugyanakkor leszögezte, hogy Barack Obama mégis közelebb áll hozzá, mint Mitt Romney, akire akkor szavazott volna szívesen a többi függetlennel együtt, ha "az 1994-es vagy a 2003-as változata" indult volna el a választáson.