A maffia nem tudta eldönteni, kire szavazzon

Vágólapra másolva!
Szicíliában a szavazatok mintegy tíz százalékát mozgatja meg a Cosa Nostra bűnszervezet, az idén azonban egységesen távol maradtak az urnáktól. Volt olyan börtön, ahol az az egyetlen rab szavazott csak, akit nem szervezett bűnözésben való részvételért csuktak le. Az olasz lapok szerint azért, mert akkora a politikai káosz, hogy nem tudtak dönteni, kire adják le a voksukat.
Vágólapra másolva!

A Cosa Nostra nem ment el szavazni a Szicíliában október 28-án tartott tartományi választásokon. Ezért volt majdnem 53 százalékos a távol maradók tábora - írták a precedens nélkülinek számító, 47,42 százalékos szicíliai részvételi arány okait kereső lapok. A 2008-as szicíliai tartományi választásokon a részvétel 66,68 százalékos volt.

A L'Espresso hetilap szerint erre utal az is, hogy a szicíliai maffia megparancsolta börtönben ülő tagjainak, hogy maradjanak távol az urnáktól. De azok a rabok sem voksoltak a szicíliai börtönökben felállított urnáknál, akiket nem szervezett bűnözésben való részvétel miatt ítéltek el, vagyis akik nem a maffia emberei. Az összesen 7050 rabból csupán 46 adta le a szavazatát.

A szicíliai börtönlakosság eddig mindig tömegesen szavazott. Most a palermói Paglierelli börtön 1300 rabja közül csak egyetlenegy szavazott. Ő az egyedüli, aki nem szervezett bűnözésért tölti büntetését.

"A maffiának nincsen színe. A Cosa Nostra mindig a győztes lóra tett. Annak az oldalára állt, akiről tudta, hogy a hatalmat tartja a kezében. Most akkora a politikai káosz, hogy a maffia sem tudta eldönteni, kire érdemes szavazni" - mondták a "pentitók", a megtért és az igazságszolgáltatással együttműködő volt maffiózók az ügyészségeknek.

A Cosa Nostra a második világháborútól a kilencvenes évekig a Kereszténydemokrata Pártra (DC) adta a voksát, utána a Silvio Berlusconi vezette Forza Italiára. A maffiatagok egy része a Radikális Pártra is szavazott a pártnak a rabok érdekében folytatott politikája miatt.

Az 1991-es tartományi választásokon a maffia még legalább 500 ezer szavazatot tudott mozgatni, ez a szicíliai választók tíz százalékának felelt meg - írta a L'Espresso.