Lehallgatási botrány duzzad Szerbiában

Vágólapra másolva!
Miért kérte ki a bűnügyi rendőrség Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes híváslistáját? Miért vágott be Tomislav Nikolic szerb államfő konvoja elé a belügyminisztérium egyik vezető embere a terepjárójával? Egyelőre csak a kérdések sorakoznak a múlt héten Szerbiában kitört lehallgatási botrány ügyében.
Vágólapra másolva!

Tomislav Nikolic szerb államfőről és az ő mozgásáról akartak információkat gyűjteni azok, akik lehallgatták telefonjaikat - állította Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes. Szerbiában a múlt héten csütörtökön robbant ki a lehallgatási botrány. Vucic ekkor beszélt először arról, hogy lehallgatták az ő és az államfő telefonbeszélgetéseit.

A politikusok telefonjainak lehallgatását a szerb bűnügyi rendőrség rendelte el, de Ivica Dacic kormányfő azt állította, a nyomozók nem tudták, hogy a lehallgatott telefont ki használja.

A sajtó Rodoljub Milovicot, a bűnügyi rendőrség igazgatóját teszi felelőssé a történtekért, ugyanis az ő utasítására kérték el a hatóságok a telefontársaságtól Vucic híváslistáját. Vucic azt gyanítja, hogy az ügy mögött olyan szerb üzletemberek állnak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a rendőrséggel. Vucic kormányfő-helyettesként egyben a szervezett bűnözés elleni küzdelemért is felelős. Szerbiában jelenleg is folynak a nyomozások az elmúlt 12 esztendő vitatott privatizációi ügyében.

Vucic szerint a lehallgatási botrány gyanúsítottjai - akiknek a kiléte egyelőre nem ismert - azoknak az embereknek a listáját akarták megszerezni, akikkel ő és az államfő telefonon beszélt. A híváslistából szerinte megtudhatták, hogy ők éppen hol tartózkodnak. "Valakinek sokkal fontosabb volt a mozgásunk, mint az, hogy kikkel beszélünk" - idézte a Politika című napilap a politikust.

A rendőrség egyelőre nem derített fényt arra, hogy a belügyi szervek miért és kinek az utasítására hallgatták le Nikolic és Vucic telefonját. Azt sem erősítette meg, hogy a politikusok mozgását akarták volna nyomon követni, de a szerb sajtóban hétfőn vezető hír volt az elnöki autókonvojjal múlt pénteken történt eset. A lapok szerint a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője terepjárójával többször is akadályozta az elnöki konvoj útját a Belgrád-Nis autópályán. Az elnöki hivatal vasárnap este megerősítette, hogy "incidens" történt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Annak idején, a Zoran Djindjic miniszterelnök elleni halálos merénylet előtt három héttel, 2003. február 21-én a Belgrád-Újvidék autópályán egy férfi teherautójával állta útját a miniszterelnöki autókonvojnak. Csak később, Djindjic megölése után derült fény arra, hogy ez nem közúti baleset, hanem merényletkísérlet volt: a gyilkosságot elkövető zimonyi bűnszövetkezet egyik embere, a Bagzi alvilági néven ismert bűnöző vezette a teherautót. A konvoj útvonaláról a titkosszolgálat emberei tájékoztatták a bűnbandát.