Sípolással küldenék vécére a szabadban vizelő indiaiakat

Vágólapra másolva!
Felveszik a harcot egy indiai állam hatóságai a közterületre piszkítás ellen. A szabad ég alatt vizelő-ürítő embereket megpróbálják megszégyeníteni, a vécéépítéshez pedig támogatást adnak.
Vágólapra másolva!

Síppal-dobbal felszerelkezett önkénteseket vet be egy indiai állam, hogy megszégyenítse a közterületen vizelő embereket, és rászoktassa őket a vécéhasználatra - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A négy-öt fős csoportokban járőröző önkéntesek kiabálni, dobolni vagy sípolni fognak, ha olyasvalakit látnak, aki nyilvánosan végzi a dolgát. A visszaesőket később meg is bírságolhatják. A kampányt hétfőn indította el Rádzsasztán állam Jhunjhunu körzet 34 településén.

A BBC szerint mivel az 1,2 milliárd lakosú Indiában az emberek felének nincs otthon semmilyen vécéje, a szabad ég alatt vizelő és ürítő emberek látványa teljesen hétköznapi. Sokan azonban akkor is így tesznek, ha olyan helyen laknak, ahol van illemhely, mert egyszerűen megszokták vagy kényelmesebbnek érzik.

Jhunjhunu körzet hatóságai ezen az állapoton akarnak most változtatni, már csak azért is, mert ettől bizonyos fertőző betegségek visszaszorulását is remélik. Ehhez hajlandók anyagi támogatást is nyújtani: 9100 rúpiát adnak annak, aki otthonában vécét szándékozik építeni.

Biztató jelek már vannak - a BBC felidézi, hogy tavaly Madhja Prades államban egy frissen házasodott nő két nappal az esküvő után elhagyta újdonsült férjét, mivel közös otthonukban nem volt vécé.