Sosem látott árvíz fenyeget a Dráván

Vágólapra másolva!
Máris hatalmas károkat okozott Szlovéniában a Dráva áradása. Ekkora vízhozamot még sosem mértek a folyón, a szlovén hadsereget is készenlétbe helyezték.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok heves esőzése Szlovénia több részén áradásokat okozott. Számos folyó lépett ki medréből, egész települések kerültek víz alá, máshol utcákat kellett lezárni az árvíz miatt.

A legsúlyosabb helyzetet Szlovénia északi területeiről jelentették. A Dráva medencéjében, Szlovénia keleti részén soha nem látott árvíz fenyeget. A folyó felsőbb folyásán, Ausztriában hétfőn déltájban gátakat nyitottak meg, ráadásul a folyó egész vízgyűjtő területén tartósan esett az eső.

A Dráván, amelynek szlovéniai szakaszán nyolc vízi erőmű működik, késő délután másodpercenként 2900 köbméteres vízhozamot mértek, de éjjelre a horvát folyószakaszon már másodpercenként 3100 köbméteres vízhozamot várnak. Ezek a mennyiségek jóval meghaladják a Dráva szlovéniai szakaszán 1965-ben mért, eddigi legnagyobb vízhozamot, ami másodpercenként 2600 köbméter volt.

Az árvíz máris hatalmas károkat okozott Maribor környékén, de válságosnak mondják a helyzetet Malecnik, Duplek és Dogose településeken is, ahol házakat és gazdaságokat kellett kiüríteni.

Ptuj környékén szintén nehéz éjszakára számítanak a védekezésre kivezényelt erők. A polgári védelem és a tűzoltók erőit már hétfőn mozgósították, de a szlovén hadsereg erői is készültségben vannak. Az ország nyugati részén földcsuszamlások miatt katonák segítségét voltak kénytelenek igénybe venni. Több helyütt problémát okoz az ívóvízkészletek szennyeződése. Az áradás miatt a Száva teljes hosszában is árvízi riasztást adtak ki.