Vagyonosodási vizsgálat indult a kínai kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Családja állítólagos hatalmas vagyona miatt kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot önmaga ellen Ven Csia-pao kínai kormányfő. A politikusról a New York Times írta meg, hogy családja 2,7 milliárd dolláros vagyonra tette szert a kormányfősége alatt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indult Ven Csia-pao kínai kormányfő vagyonosodásával kapcsolatban, miután a New York Times amerikai lap arról írt, hogy a kínai politikus családja 2,7 milliárd dollárnyi titkos vagyont gyűjtött össze - jelentette a South China Morning Post hongkongi lap. A vizsgálatot maga Ven Csia-pao kezdeményezte, és a Kínai Kommunista Párt folytatja le.

A vizsgálat várhatóan a politikus családjának az egyik legnagyobb kínai biztosítócégben, a Ping Anban meglévő állítólagos tulajdonrészére fókuszál majd. Az egyelőre nem világos, hogy közzéteszik-e majd a vizsgálat eredményeit.

A New York Times október 26-án írt arról - céges dokumentumokra és felügyeleti megállapításokra hivatkozva -, hogy Ven Csia-pao kormányfősége idején a családja 2,7 milliárd dollárnyi összeggel gazdagodott. A kormányfő családja az amerikai lap szerint 2007-ben 2,2 milliárd dolláros tulajdonrészt tudott magáénak a biztosítótársaságban. Például 90 éves édesanyjának is 120 milliós résztulajdona volt a cégben.

A hongkongi lap szerint több konzervatív beállítottságú kínai vezető is magyarázatot követelt az általuk liberálisabb hozzáállása miatt kritizált Ven Csia-paótól az ügy miatt. A politikus fiának és feleségének a neve több korrupciógyanús ügyben is felmerült már korábban. Október 27-én azonban a Ven család közleményben nevezte valótlannak a New York Times állításait, és jogi lépésekkel fenyegették a lapot.

A hongkongi lap szerint ugyanakkor a külföldön működő kínai hírportálok Ven Csia-pao mellett álltak ki, ráadásul a kormányfő arra használja fel az ügyet, hogy szorgalmazza az úgynevezett "napfénytörvény" elfogadtatását. A régóta húzódó jogszabály növelné a kínai kormányzat átláthatóságát, fontos lépése lenne a burjánzó korrupció elleni küzdelemnek - írja a hongkongi lap egy kínai jogászra hivatkozva.